Nem küzd tovább az elnökjelöltségért Christie és Fiorina

MTI

2016. február 11., csütörtök 07:20, frissítve: csütörtök 07:29

A várakozásoknak megfelelően feladta a 2016-os amerikai elnökválasztás republikánus jelöltségéért folytatott küzdelmet szerdán Chris Christie, New Jersey állam kormányzója és Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt elnök-vezérigazgatója, tovább szűkítve ezzel Donald Trump milliárdos üzletember riválisainak körét.

Távozásukkal hétre csökkent a republikánus párti oldal eredetileg tizenhét fős jelöltaspiránsi mezőnye.

Chris Christie egyik vezető tanácsadója közölte, hogy a kormányzó kiszáll a versenyből, miután az előző nap megtartott New Hampshire-i előválasztáson csak a hatodik helyen végzett, mindössze 7,6 százaléknyi szavazatot szerezve a republikánus elnökjelölt-aspiránsok sorában, holott jelentős forrásokat összpontosított kulcsfontosságúnak mondott New Hampshire-i szereplésére. Ezzel az eredménnyel valószínűtlenné vált, hogy részt vegyen a republikánus oldal következő vitájában, és kampányfinanszírozási forrásai is elapadnának.

Az 53 éves Christie Facebook-üzenetben köszönte meg a támogatást híveinek és kampánya résztvevőinek. „Nyertem már meg olyan választásokat, amelyeket a várakozások szerint el kellett volna buknom, és veszítettem el olyanokat, amelyeket meg kellett volna nyernem” – tette hozzá.

„Továbbra is járni fogom az országot”

A 61 esztendős Carly Fiorina Facebook-oldalán jelentette be, hogy felhagy a kampánnyal. A republikánus térfél egyedüli női indulója mintegy 4 százaléknyi szavazatot tudott csak begyűjteni, és ezzel hetedik lett a hosszas előválasztási folyamat második állomásán.

„Bár ma visszavonom jelöltségemet, továbbra is járni fogom az országot, hogy folytassam a harcot azoknak az amerikaiaknak a nevében, akik nem hajlandók elfogadni a számukra már működésképtelen jelenlegi helyzetet” – hangoztatta nyilatkozatában.

A keddi New Hampshire-i előválasztást a republikánusoknál Donald Trump New York-i milliárdos, a demokratáknál pedig Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg. Sanders mögött Hillary Clinton volt külügyminiszter a vártnál nagyobb arányú vereséget szenvedett. Trump és Sanders győzelme az elemzések szerint arról tanúskodik, hogy az amerikai szavazók jelentős részét nyugtalanítja a lassú gazdasági kilábalás, a növekvő bevándorlás, az Egyesült Államok szerepének változása, s ezért mindenképpen jelentős változást akarnak, szeretnék „felforgatni” az amerikai politikát.

Trump: Képes vagyok megváltoztatni az egész kampányt

A New Hamsphire-i előválasztáson a republikánus táborban győztes Donald Trump diadalittas interjút adott a CBS televízióban, s egyebek között világpolitikai kérdésekről is véleményt mondott. Úgy fogalmazott: „Képes vagyok megváltoztatni az egész választási kampányt, mert valóban van esélyem arra, hogy győzzek New Yorkban, aztán Virginiában és Michiganben is.”

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.