Nem küzdenek eléggé a korrupció ellen

LM

2012. február 16., csütörtök 17:56

Nem megfelelő mértékben küzdenek a korrupció ellen a politikai élet szereplői Szlovákiában – ezzel magyarázza a korrupciót a legtöbb szlovákiai megkérdezett a legfrissebb Eurobarométer-felmérés tanúsága szerint.

Azzal a kijelentéssel, hogy „a politikusok (a kormányzat és a parlament) nem küzd eléggé a korrupció ellen”, a szlovákiai megkérdezettek 46 százaléka értett egyet. Az EU-tagállamokon belül Szlovákiában a legmagasabb (35 százalék) azoknak az aránya, akik a korrupció egyik legfontosabb okának azt tartják, hogy sok ember a mindennapi élet részének tekinti a korrupciót.

Az üzleti élet és a politika összefonódását a válaszadók 38 százaléka tartja a korrupció másik legfontosabb okának. Azoknak az aránya, akik szerint a korrupciós ügyekben enyhe büntetések születnek, vagy egyáltalán nem is indulnak eljárások, 29 százalékra rúg – szerepel az EU által szerdán közzétett adatsorban.

Az EU-s átlagnál alig rosszabb eredményt hozott Szlovákia számára a felmérés azon kérdése, hogy a megkérdezettek jelentős problémának tekintik-e országukban a korrupciót. Erre a kérdésre a szlovákok 78 százaléka válaszolt igennel, ami 4 százalékponttal magasabb, mint az uniós átlag.

Gorilla

Az egész Európai Unióra kiterjedő felmérés tavaly szeptemberben készült. Három hónappal később, decemberben robbant ki Szlovákiában az ország rendszerváltás utáni történelmének legnagyobb közéleti botránya. Az év végén nyilvánosságra került Gorilla-dosszié állítólag a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) által 2005 és 2006 között végzett lehallgatások leiratain alapul, és a politikai és gazdasági élet befolyásos szereplőinek összefonódásáról és ügyeikről szól.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.