Nem lehet több tüntetés Calais-ban

MTI

2016. február 3., szerda 22:56

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerdán betiltott minden olyan tüntetést, amely megzavarhatja a közrendet az észak-franciaországi Calais-ban, ahol több ezer migráns várakozik a Nagy-Britanniába való illegális átjutásra.

A döntés előzménye, hogy az euroszkeptikus és bevándorlásellenes Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű német mozgalom francia csoportja szombatra tüntetést szervezett a migránsok ellen a kikötővárosban, ahol rendszeressé váltak az incidensek a rendfenntartó erők és a kamionokra, illetve kompokra feljutni próbáló migránsok között.

A tiltás nem kizárólag a szombatra tervezett megmozdulásra vonatkozik, hanem minden olyan csoportot érint „amely feszültségre, megosztásra és erőszakra szólít fel” – mondta a belügyminiszter, miután megbeszélést folytatott az igazságügyi miniszterrel, illetve Calais és régiójának főbb vezetőivel.

Az észak-franciaországi Pas-de-Calais megye prefektúrája már korábban jelezte, hogy a Pegida-tüntetés betiltása folyamatban van, miután „az ultrajobboldal és az ultrabaloldal között összecsapások” várhatók.

„A város lakossága kifáradt, és el akarunk kerülni minden tragédiát” – mondta az egyeztetés után Xavier Bertrand, Nord-Pas-de-Calais-Picardie régió elnöke, aki üdvözölte, hogy a múlt héten kinevezett új igazságügyi miniszter, Jean-Jacques Urvoas jelezte, hamarosan ellátogat Calais-ba.

„Nagyon fontos, hogy nagyon határozott válasz szülessen ezekre a kérdésekre” – mondta a tárcavezető.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A belügyminiszter egyébként „a leghatározottabban elítélte a tíz nappal ezelőtti rendbontást”, amikor is egy tüntetést követően a No Border nevű globalizációellenes anarchista csoport vezetésével migránsok elfoglaltak egy kompot. A miniszter felelőtlennek és cinikusnak nevezte az akciót.

A kompfoglalást megelőzően mintegy 2 ezer ember tüntetett Calais-ban a dzsungelnek nevezett sátortáborban élő migránsok méltóbb körülményeinek megteremtéséért.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter megerősítette, hogy a kormány eltökélt szándéka folytatni a harcot az illegális bevándorlás ellen, s ennek érdekében rendszeresítik az ellenőrzést a „dzsungel” bejáratánál. Elmondta, hogy a rendőrök utasítást kaptak arra, hogy azonnal toloncolják ki azokat a migránsokat, akikről egy esetleges előállítás során kiderül, hogy nem jogosultak menekültstátusra Franciaországban.

A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén egy évvel ezelőtt illegálisan kialakult, de a hatóságok által megtűrt sátortábor mellett január elején állítottak fel 125 lakókonténert, ahova mintegy 1500 ember költözhetett be. A belügyminisztérium szerint a dzsungelben jelenleg mintegy 3800-an élnek. Októberben legalább 6 ezren torlódtak össze a táborban, azóta viszont 2 ezer embert – akik lemondtak a Nagy-Britanniába való átjutásról és Franciaországban nyújtottak be menedékkérelmet – országszerte 78 befogadóközpontban helyeztek el a hatóságok.

Jóllehet a francia kormány javítani kíván azoknak a migránsoknak a körülményein, akik a Nagy-Britanniába való átjutás reményében érkeztek Calais-ba, ugyanakkor nem szeretné, ha ezek az emberek véglegesen a régióban maradnának. A konténerek ezért elsősorban menedékként és nem végleges elhelyezésre szolgálnak, ahová a migránsok csak azonosítást követően léphetnek be.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.