Nem lesz háború a két Szudán között

TK

2012. április 30., hétfő 13:46, frissítve: hétfő 15:07

A két Szudán közötti véleménykülönbség nem fog háborúhoz vezetni – jelentette ki Ali Karti szudáni külügyminiszter moszkvai tájékoztatóján.

Az északkelet-afrikai ország külügyminisztere Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt az orosz fővárosban.

Lavrov szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Szudánnal és Dél-Szudánnal kapcsolatos határozata nem fog kilátásba helyezni büntető intézkedéseket. A határozatnak kiegyensúlyozottnak és igazságosnak kell lennie – tette hozzá az orosz külügyminiszter, aki szerint az Afrikai Unió közvetítő tevékenysége nem szűnhet meg a térségben.

Lavrov arra hívta fel a figyelmet, hogy Szudán és Dél-Szudán között a feszültség növekedésétől lehet tartani. Moszkva álláspontja szerint ezért mielőbb be kell szüntetni a katonai akciókat, fel kell hagyni a provokációkkal és a fegyveres ellenzék támogatásával, amint ezt az ENSZ BT is követeli.

Az orosz diplomácia vezetőjét szudáni partnere biztosította arról, amennyiben Dél-Szudán megfelelő módon reagál az ENSZ BT határozatára, Kartúmban azonnal megkezdik a világszervezet elvárásainak végrehajtását.

A szudáni elnök vasárnap rendkívüli állapotot hirdetett a két Szudán határa mentén fekvő területeken. A rendelkezés Omar el-Besír rendelete Dél-Kordofán, Fehér-Nílus és Szinnar tartományokra vonatkozik.

A szudáni légierő éjszakai bombázása a két Szudán határvidékén 16 ember életét oltotta ki, és 34-et sebesített meg – közölte Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács (BT) keddi ülését követően. A támadás tetemes anyagi károkat okozott a helyi infrastruktúrákban, köztük az olajlétesítményekben.

A BT tagállamai felszólították Kartúmot a légicsapások haladéktalan befejezésére. Egyben tűzszünet életbe léptetését követelték, valamint azt, hogy a két Szudán képviselői térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az Afrikai Unió béke- és biztonsági tanácsa hétfőn kiadott addisz-abebai közleménye szerint Szudánnak fel kell hagynia Dél-Szudán bombázásával. A tanács hétpontos „útiterve” felszólít az ellenségeskedések 48 órán belüli beszüntetésére és a csapatok „feltétel nélküli” visszavonására a vitatott területekről.

Tíz hónappal Dél-Szudán függetlenné válása után továbbra is vita tárgyát képezi a két Szudán közötti határ, ahol március óta egyre szélesedik az erőszak.

Az 1800 kilométer hosszú határ menti területek egyötödét – termékeny, kőolajban vagy ásványokban gazdag területeket – Kartúm és Juba egyaránt magának követeli. A térség stratégiailag annál is fontosabb, mert a szétváláskor Szudán elvesztette kőolajkészlete háromnegyedét, ezek ugyanis Dél-Szudánban találhatók.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.