„Nem Önök hagyták el Magyarországot, hanem Magyarország hagyta el Önöket”

2011. október 24., hétfő 06:52

Brazília legnépesebb városának, Sao Paulónak több tízezer főből álló magyar közössége idén a magyar házelnök, Kövér László és a Kaláka együttes társaságában emlékezhetett meg 1956-ról.
Az ország egyik legrangosabb magán általános- és középiskolájának számító, magyar alapítású Szent Imre Kollégium dísztermében megtartott ünnepi rendezvényen Kövér László beszédében elmondta: „Magyarország minden elbujdosott fia után egy kicsit meghalt, lelkéből valami végérvényesen kiszakadt. 1956 októberének szétszórattatása után pedig minden egyes kiszakított honfitárs megannyi, újra és újra magát ismétlő, »egyszemélyes Trianon« volt. Mi, anyaországi magyarok jól tudjuk, nem Önök hagyták el Magyarországot, hanem Magyarország hagyta el Önöket.”
1950-ben Sao Paulóban alapították meg a Szent Gellért Apátságot és Kolostort, majd 1951-ben a hozzá tartozó Szent Imre Kollégiumot (magán általános- és középiskola), amelyet ma is Brazília egyik legszínvonalasabb oktatási intézményeként tartanak számon – ide járt az ország egyik korábbi elnöke, Fernando Henrique Cardoso is. A Szent Gellért Apátság jelentőségét mutatja, hogy II. János Pál pápa 1980. évi brazíliai látogatása során itt szállt meg, amit a bencések emléktáblával örökítettek meg. Vendégszobáját ma is büszkén mutatják a látogatóknak.
A magyar házelnök szerint ma már nem az a feladatunk, hogy az állam határai közé próbáljuk összegyűjteni a nemzeti közösség valamennyi tagját, hanem az, hogy valamennyi helyen, ahol a jövőnket befolyásoló döntések születhetnek, mindig ott legyünk. Ezért válhat a földarabolt, szétszóratott, visszanyesett nemzetből befolyásos, egységes és erős magyarság.
A becslések szerint a brazíliai magyarok száma jelenleg 80-100 ezer közöttire tehető, döntő többségük Sao Paulo szövetségi államban, azon belül főleg Sao Paulo városban él. A magyar emigráció a befogadó közegű brazil társadalomban tiszteletre méltó megbecsülést szerzett kiemelkedő tagjai által. Az elismertségnek köszönhető, hogy október 23-át „Magyarország napjaként” ünnepli Sao Paulo város és az állam törvényhozása is, és a város egyik közterületét elnevezték a Magyar Nép terének.

Kövér László bejelentette: a Latin-Amerika gazdasági fővárosának számító Sao Paulóban a magyar kormány hamarosan újranyitja az előző kormány által bezárt magyar konzulátust.
Az ünnepségen – melyen fellépett az anyaországi Kaláka együttes és a brazíliai magyarok tánccsoportja, a Pántlika is – Szíjjártó Csaba nagykövet a házelnök jelenlétében átadta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét a helyi közösség egyik legaktívabb tagjának, Ráth Magdolnának.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.