Nem rejtette véka alá dühét a macedón elnök

Földi Bence

Földi Bence

2017. március 20., hétfő 13:39, frissítve: hétfő 14:42

Egy meglepően mosolygós Áder János fogadta feleségével együtt hétfő délelőtt Gjorge Ivanov macedón elnököt és nejét a Sándor-palota előtt. A mély politikai válsággal küzdő balkáni állam legfőbb közjogi méltósága a magyar államfő meghívására, munkamegbeszélésre érkezett a magyar fővárosba, s látszólag jókedvűen vonult be a Köztársasági Elnöki Hivatalba. A találkozót követően sajtótájékoztatót tartottak, melyből kiderült: a két elnök tárgyalásán főként a migrációs válsággal és az európai integrációval kapcsolatos együttműködésüket erősítették meg, de szót ejtettek a macedón belpolitikai válságról is. Ivanov elnök ostorozta az EU-t és a NATO-t, amiért továbbra sem engedik csatlakozni Macedóniát, szerinte ezekkel a frusztrált közvélemény hangulatán is lehetne javítani. Mint ismert, a balkáni ország 2005 óta az Európai Unió tagjelöltje, a felvételt azonban diplomáciai feszültségek akadályozzák. Görögország burkolt területi követelésnek tekinti, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság alkotmányos neve Macedón Köztársaság, mivel az egyik észak-görögországi – Macedóniával szomszédos – tartományt is Macedóniának hívják. Emiatt Athén akadályozza, hogy az EU meghatározza a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját, és gátolja az ország meghívását a NATO-ba.

A sajtótájékoztatón – melyen csak a macedón TV Nova és a magyar MTI riportere tehetett fel kérdéseket – kiderült az is, a meglehetősen kimért Ivanov úgy gondolja, hogy országa krízisét külső beavatkozás okozza, amely a környező országok destabilizációját is eredményezheti. Tavaly márciusban Ivanov az Európai Uniót nyíltan bírálta azt állítva, Brüsszel cserben hagyta a Macedón Köztársaságot és más balkáni államokat a migrációs válságban. 

Gjorge Ivanov, aki 2009 óta Macedónia államfője, 2011 áprilisában járt legutóbb Budapesten, akkor Schmitt Pál köztársasági elnökkel és Orbán Viktor kormányfővel országa európai integrációs törekvéseiről tárgyalt. Magyarország 2011-ben írt alá gazdasági együttműködési megállapodást Macedóniával, a kormányközi gazdasági vegyes bizottság legutóbb 2015 decemberében ülésezett Budapesten. 

Az MTI összefoglalója szerint az országok közti kétoldalú kereskedelem értéke 2015-ben 174 millió euró (csaknem 54 milliárd forint) volt: a magyar export értéke 157 millió euróra nőtt, míg az importé 17 millió eurót tett ki. A Macedóniával folytatott külkereskedelem értéke 2016-ban tovább növekedett: a kivitelé 209 millió euróra, míg a behozatalé 44 millió euróra. A magyar kivitel fő termékei a közúti járművek, a textiltermékek, illetve a hír- és hangtechnikai eszközök, a behozatalban élelmiszerek, valamint a vas- és acélipari áruk szerepelnek.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.