Nem tetszett a palesztinoknak Romney kijelentése

KG

2012. július 30., hétfő 20:07

Rasszistának és tapintatlannak minősítették palesztin részről Mitt Romney hétfőn Jeruzsálemben elhangzott fejtegetését, miszerint az izraeliek kultúrájukból adódóan sokkal nagyobb gazdasági erővel rendelkeznek, mint a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területek.

A republikánus politikus – Barack Obama elnök leendő kihívója – egy elnökválasztási kampányrendezvényen vett részt, amelyen Izraelben élő gazdag amerikai támogatókkal találkozott. A King David Hotel fényűző konferenciatermében a mintegy negyven jómódú támogató jelenlétében kifejtette: a „gazdasági életképességet” tekintve égbekiáltó a különbség Izrael és a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területek között, míg az előbbi esetében 21 ezer, az utóbbiak esetében mindössze 10 ezer dollár az egy főre jutó bruttó össztermék.

Palesztin részről azonnal és élesen reagáltak erre a fejtegetésre. Száeb Erekat palesztin diplomata, Mahmúd Abbasz palesztin elnök befolyásos tanácsadója rasszista megnyilatkozásnak nevezte a Mitt Romney által mondottakat. Szerinte az amerikai politikus figyelmen kívül hagyja, hogy a palesztin gazdaság azért nem képes elérni a megfelelő teljesítményt, mert az említett területek izraeli megszállás alatt állnak.

Erekat szerint Romney híján van az e térséggel és az ottani lakossággal kapcsolatos információknak, de magukról az izraeliekről sincsenek elegendő ismeretei. Ugyanis – mondta a palesztin vezető – még egyetlen izraeli tisztségviselőtől sem lehetett hallani eddig bármiféle „kulturális felsőbbrendűségről” szóló véleményt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.