Nem tudják megoldani az elítéltek foglalkoztatását

PR

2012. szeptember 20., csütörtök 01:11, frissítve: csütörtök 08:48

A börtönlakosság foglalkoztatásának jelentőségét hangoztatta a Vatikán szerdán, miután az olasz kormány költségvetési megszorításai a raboktól is elvették a munkát.

„Az ítéletüket börtönben töltők számára a munkavégzés lehetősége visszaadja méltóságukat és az adott ország civilizáltságának is a jele” – fogalmazott a Vatikáni Rádió olasz nyelvű csatornájának hírműsora. A Vatikán is állást foglalt az olasz igazságügyi minisztérium bejelentésére, miszerint a tárca nem tudja növelni a rabok foglalkoztatását biztosító költségvetési támogatás összegét.

2001 óta évente 4,6 millió eurót fordítanak arra, hogy Olaszország 206 büntetés-végrehajtási intézetének lakói dolgozni tudjanak. A tizenegy év óta nem emelt összeg arra elegendő, hogy az összesen 66 ezer rabból közel 2300-an a börtönök falain kívül végezhessenek nappali munkát, 14 ezren pedig a börtönökben. A római parlament a költségvetési megszorítások miatt elhalasztotta az összeg hatmillió euróra való növelését. Az igazságügyi tárca hangsúlyozta, hogy a rabok foglalkoztatása alapvetőnek számít a társadalomba való visszatérésük előkészítésében és a bűnözéssel való szakításban is. A munkavégzést indokolja az is, hogy az olasz börtönökben lévő elítéltek több mint fele 21-39 év közötti.

A minisztérium adatai szerint a börtönévek alatt munkát végző raboknak csak 12-19 százaléka követ el ismét bűncselekményt szabadulás után. A nem dolgozóknak viszont a 70 százaléka. A munkavégzés megoldást adhat a túlzsúfolt olasz börtönökben egyre gyakoribb öngyilkosságok elkerülésére is. Tavaly 63 rab végzett magával Olaszország fegyintézeteiben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.