Nem vehetnek mintát Timosenkótól

tt

2012. május 10., csütörtök 14:43

A Julija Timosenkót kezelő német orvos viseli a felelősséget a volt ukrán miniszterelnök gyógyításáért, annak következményeiért – közölte csütörtöki sajtóértekezletén Raisza Bogatirjeva ukrán miniszterelnök-helyettes, egészségügyi miniszter az Unian internetes hírportál szerint.

A hét év börtönbüntetését töltő, gerincpanaszokkal küzdő politikust szerdán szállították az Ukrzaliznici nevű harkivi kórházba, ahol Lutz Harms, a berlini Charité kórház ideggyógyásza kezeli.

Raisza Bogatirjeva szerint az orvos Németországból hozott magával gyógyszereket, s azokat fogja alkalmazni. Ukrán kollégái szükség esetén konzultálnak Lutz Harmsszal, de a gyógyításba nem szólnak bele.

Az egészségügyi miniszter reményét fejezte ki, hogy a kezelés eredményes lesz. Közölte ugyanakkor, hogy Julija Timosenko bizonyos vizsgálatoknak nem hajlandó magát alávetni, így például sem az ukrán orvosoknak, sem német kollégájuknak nem engedélyezte, hogy biokémiai elemzéshez mintát vegyenek tőle.

Ahogyan azt tegnap az MNO megírta, befejezte közel három hete kezdett éhségsztrájkját a bebörtönzött Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök. A hivatali hatalommal való visszaélés miatt hétévi börtönre ítélt Timosenko korábban azt mondta, hogy április 20-án beleegyezése nélkül szállították a harkivi kórházba, s eközben fizikai erőszakot alkalmaztak vele szemben, sérüléseket okozva. Tiltakozásul aznap éhségsztrájkba kezdett, amiben hívei több városban követték őt. A Timosenkóval szembeni bánásmód miatt számos meghívott lemondta a közép-európai államfők májusi 11-i jaltai csúcstalálkozóját, amelyet végül el is halasztottak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.