Német vélemény Orbánról: tárgyalni kellene a piros lap előtt

2018. április 9., hétfő 09:15, frissítve: hétfő 14:09

Ha az Európai Unió túl akar lendülni a határain belül hatalmon lévő populisták okozta krízisen, meg kell értenie a jelenség okait – figyelmeztet Orbán Viktor és a Fidesz győzelme okán a német közszolgálati Deutsche Welle publicistája. A cikk bemutatja, hogy kezdett elterjedni Közép-Európában az „illiberális modell”, ám a diagnózis felállítása után – sok más nyugat-európai elemzéssel ellentétben – legalább megpróbál valamiféle magyarázatot adni a probléma mélyebb okaira.

Mint írják, a tekintélyelvű kormányzást Magyarországon, Lengyelországban vagy éppen Szerbiában teljesen másként fogják fel az emberek, ugyanis az államszocializmus révén hosszú évtizedekig éltek vele együtt. Éppen ezért keleten és nyugaton a közelmúlt gyökeresen eltér. Ezekben a keleti országokban 1989 előtt elveszítették a nemzeti identitásuk egy részét, ennek visszaszerzése éppen ezért tűnik olyan vonzónak az illiberális rezsimekben.

Ezek a keleti tagállamok nem értik meg igazán a nyugatiak multikulturális természetét, a nyugatiak viszont a magyar és lengyel rezsimeket hálátlan pénznyelő jobboldali populistaként könyvelték el. Ez a fajta szembenállás komoly feszültségeket eredményez.

Az elemzés párhuzamot von Orbán és Angela Merkel német kancellár között, mondván, mindketten negyedik kormányzati ciklusukra készülnek. A hasonlóságok viszont ebben ki is merülnek.

A cikk szerzője ugyanakkor leszögezi, hogy Magyarország az EU-csatlakozásakor szerződést kötött, amiben elfogadta a közös szabályokat. „Talán még van idő tárgyalni. Azután a foci szabályainak kell érvényesülnie: súlyos szabálytalanság esetén jöhet a piros lap.”

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.