Németh megérti a vajdasági magyarok félelmét

WL

2012. augusztus 2., csütörtök 16:00, frissítve: csütörtök 16:00

Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a néhány napja beiktatott új szerb kormányról nyilatkozva azt hangsúlyozta egy vajdasági napilapnak, hogy az új kabinetet a tettei alapján kell majd megítélni.

A magyar politikus az újvidéki Magyar Szónak adott interjúban kijelentette, hogy a magyar–szerb kapcsolatok az elmúlt években látványosan fejlődtek. A belgrádi parlamentben a kormányprogram vitájában elhangzott ígéretek lehetőséget teremthetnek arra, hogy „Szerbiával gyümölcsöző, jószomszédi kapcsolatokat tartsunk fenn”.

Németh megérti a vajdasági magyarok félelmét a szerb kormány személyi összetétele miatt. Mint rámutatott, a Szerb Haladó Párt a Szerb Radikális Pártból vált ki, „amelynek vezetője, Vojislav Seselj kulcsfigurája volt a brutális etnikai tisztogatásoknak a háborúk időszakában”, továbbá az új kormányfő a néhai szerb elnök, Slobodan Milosevic szóvivője volt. „A vajdasági magyarok félelmei e történelmi tapasztalatokon alapulnak, s ezért fontos , hogy az új kormány politikáját ne az ígéretei, hanem a tettei alapján ítéljük meg” – mondta.

„Azt mondják, hogy a Balkán szó vért és mézet jelent. Már elég vér (folyt), most ideje lenne érezni a méz ízét is. Szerbia békejobbot nyújt mindenki felé. Ne foglalkozzunk többé a múlttal, foglalkozzunk a jövővel!” – mondta a beiktatását megelőző parlamenti ülés során Dačić szerb kormányfő.

A magyar államtitkár fontosnak tartja, hogy a kormányprogram „kellő mértékben tiszteletben tartsa” Vajdaság autonómiáját. Ugyanakkor szerinte jelentős, hogy Belgrád külön kormányhivatalt hoz létre az alapvető kisebbségi és emberi jogok védelmére.

Pásztor stabilitásra számít


A múlt héten jóváhagyott új szerb kormány és Dačić kormányfő programbeszéde minden kétséget kizáróan megérdemli a polgárok egyöntetű támogatását – jelentette ki hétfői újvidéki sajtóértekezletén Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke. Jó, hogy megalakult a kormány, mert ez „stabilizálni fogja a szerbiai politikai színteret” – fejtette ki a politikus, és hangsúlyozta, hogy a köztársasági kormány célkitűzései helyénvalóak, ám végül a konkrét lépéseket és azok eredményességét kell megítélni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.

Kuthi Áron

Későn ébredt az összes kisebbségi magyar párt

Öt hét alatt még legalább 300 ezer aláírást kell összegyűjteni az őshonos kisebbségek uniós védelme érdekében. A kudarcot is meg kell tudni magyarázni.

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.