Németország többet költött kevesebb menedékkérőre

MN

2017. október 31., kedd 22:17, frissítve: szerda 02:16

Németország 2016-ban a háromnegyedével többet költött menedékkérőkre, mint egy évvel korábban – adta hírül a német Bild Zeitung a német Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése alapján. 

Menedékkérők támogatására hetvenhárom százalékkal költöttek többet tavaly a 2015-ös adathoz képest. Közben tavaly a támogatásra jogosultak száma mintegy negyedmillióval csökkent a tavalyelőtti adathoz viszonyítva, pontosan 974 551-ről 728 239 főre.

A számlát a szövetségi költségvetés, a tartományok, valamint a települések közösen állják. Ez összességében 2016-ban 9 milliárd eurónál többre rúgott, 2015-ben még csak 5,2 milliárd eurót tett ki.

Statisztikai elemzők a költségek növekedését elsősorban a menedékszállások bérleti díjának az emelkedésével magyarázzák. Mivel kevesebb lett a menedékkérő, a szállások egyre kevésbé kihasználtak, így egyre drágábbak. Ehhez járul még hozzá, hogy a 2015-ös túltelítettség miatt keletkezett kiadásokat sokan a következő évre könyvelték el.

A jelentés szerint 2016-ban átlagosan valamennyivel több mint 1000 eurót fordítottak egy menedékkérőre, amely a rezsidíjak mellett az étkeztetésüket, a ruházkodásukat, és a tisztálkodásukat fedezte, valamint a havi 135 eurós fejenkénti zsebpénzt is tartalmazta.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.