Németország többet költött kevesebb menedékkérőre

MN

2017. október 31., kedd 22:17, frissítve: szerda 02:16

Németország 2016-ban a háromnegyedével többet költött menedékkérőkre, mint egy évvel korábban – adta hírül a német Bild Zeitung a német Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése alapján. 

Menedékkérők támogatására hetvenhárom százalékkal költöttek többet tavaly a 2015-ös adathoz képest. Közben tavaly a támogatásra jogosultak száma mintegy negyedmillióval csökkent a tavalyelőtti adathoz viszonyítva, pontosan 974 551-ről 728 239 főre.

A számlát a szövetségi költségvetés, a tartományok, valamint a települések közösen állják. Ez összességében 2016-ban 9 milliárd eurónál többre rúgott, 2015-ben még csak 5,2 milliárd eurót tett ki.

Statisztikai elemzők a költségek növekedését elsősorban a menedékszállások bérleti díjának az emelkedésével magyarázzák. Mivel kevesebb lett a menedékkérő, a szállások egyre kevésbé kihasználtak, így egyre drágábbak. Ehhez járul még hozzá, hogy a 2015-ös túltelítettség miatt keletkezett kiadásokat sokan a következő évre könyvelték el.

A jelentés szerint 2016-ban átlagosan valamennyivel több mint 1000 eurót fordítottak egy menedékkérőre, amely a rezsidíjak mellett az étkeztetésüket, a ruházkodásukat, és a tisztálkodásukat fedezte, valamint a havi 135 eurós fejenkénti zsebpénzt is tartalmazta.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.