Németországba menekülnek a válság elől

BL

2011. december 22., csütörtök 18:50

Az euróövezeti krízis mélyülésével párhuzamosan egyre többen vándorolnak Németországba a válságba került tagállamokból.

A német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön megjelent adatai szerint 2011 első hat hónapjában 435 ezer bevándorló érkezett az országba, ami 68 ezer fős (19 százalékos) növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A legnagyobb mértékben (29 százalékkal) az Európai Unió (EU) határain belülről érkezettek száma nőtt, és feltűnően nagy mértékben emelkedett a válságot legjobban megszenvedő euróövezeti tagországokból származók száma. A görög bevándorlóké például 84 százalékkal, a Spanyolországból bevándorlók száma 49 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ugyancsak jelentős, 30 százalékos növekedést mutat az EU-hoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országokból érkezett bevándorlók száma, ami a Destatis szerint a munkavállalási korlátozások megszűnésével hozható összefüggésbe.

A szabad munkavállalást korlátozó szabályok május 1-jén szűntek meg, a Destatis első félévi előzetes adataiból így csupán a folyamat első két hónapja rekonstruálható. Ugyanakkor más, hosszabb időtávot átfogó felmérésekből kitűnik, hogy az egykori keleti blokkból származó munkavállalók rohama egyelőre elmaradt, novemberig nagyjából 60 ezren érkeztek, holott egyes szakértők százezres nagyságrendű hullámra számítottak.

Az év első hat hónapjában összesen 300 ezren vándoroltak ki Németországból, ami 6 ezerrel kevesebb az előző évinél. A bevándorlók és az emigránsok számának különbségéből előálló nettó bevándorlás 135 ezer főt tesz ki, ez 125 százalékos növekedést jelent 2010 első hat hónapjához képest.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.