Netanjahu: a Hamasz tegye le a fegyvert!

MTI

2017. október 12., csütörtök 21:47, frissítve: csütörtök 22:22

Izrael nem fogadja el a két palesztin szervezet, a Hamasz és a Fatah között csütörtökön aláírt megbékélési megállapodást, ha a Hamasz mozgalom nem teszi le a fegyvert, illetve ha nem ismerik el Izrael Államot – olvasható az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu hivatalának közleményében.

A közlemény szerint bármilyen megállapodásnak a Gázai övezetet uraló Hamasz szélsőséges mozgalom és a Ciszjordániát irányító, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom között meg kell felelnie a nemzetközi egyezményeknek, valamint a közel-keleti kvartett – az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ – feltételeinek, elsősorban azonban el kell ismerniük Izraelt, a Hamasznak pedig le kell tennie a fegyvert. Netanjahu hivatala figyelmeztetett: amíg a Hamaszt le nem fegyverzik, Jeruzsálem az összes gázai terrorcselekményért a szélsőséges palesztin mozgalmat teszi felelőssé.

A közleményben hozzáfűzték, hogy Izrael egyelőre figyelemmel követi a fejleményeket, és azoknak megfelelően fog eljárni. A megbékélési egyezményt Azam al-Ahmad, a Fatah delegációjának vezetője és Szalah al-Harúri, a Hamasz elnökhelyettese a Kairóban folytatott kétnapos egységtárgyalásokat követően írta alá. A felek szándéka szerint december 1-jéig megegyezésre jutnak valamennyi vitás kérdésben, egyebek mellett a régóta esedékes parlamenti és elnökválasztásról.

A megbékélési tárgyalások korábbi szakaszaiban úgy tűnt, hogy míg a Hamasz a közigazgatás felelősségétől megválna, fegyveres szárnyát megtartaná. Ezt Mahmúd Abbász palesztin elnök elutasította, mondván: nem fogadja el a Hezbollah modelljét, vagyis azt, hogy a Libanonban meghonosodott gyakorlat szerint a Hamasz – fegyvereit megtartva – „állam az államban” maradjon, miközben a civil közigazgatás ügyeit átengedné a kormánynak.

A megbékélési tárgyalások egy névtelenséget kérő résztvevője azt mondta: a megállapodás egyik eleme, hogy a ciszjordániai palesztin hatóság 3 ezer rendőrt fog vezényelni a Gázai övezetbe és az Izraellel és Egyiptommal határos térségekbe. Ez utalhat arra is, hogy a Hamasz – legalábbis valamilyen szinten – hajlandóságot mutatott a lefegyverzésre.

A Fatah 2007-ben elvesztette a Gázai övezet feletti ellenőrzést a Hamasz ellenében, amelyet a Nyugat és Izrael terrorista szervezetnek tekint. 2007 óta a két rivális mozgalom közötti közeledési kísérletek rendre kudarcba fulladtak. A Hamasz végül szeptemberben – egyiptomi nyomásra – jelentette be, hogy kész megbékélni a Fatahhal. Ezt vélhetően annak hatására tette, hogy katari szövetségesét elszigetelték, s hogy Mahmúd Abbász felfüggesztette az Izrael által a Gázai övezetbe szállított áram számláinak kifizetését. A megbékélés jegyében a Rámi Hamdalláh vezette palesztin kormány Gázában tartott ülést október elején.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.