Netanjahu megállítaná az afrikai migránsok beözönlését

WL

2012. május 20., vasárnap 19:27, frissítve: hétfő 11:53

Az izraeli kormányfő vasárnap arra figyelmeztetett, hogy a zsidó államba Afrikából illegálisan bevándorlók özöne komoly veszélyt jelent.

Benjámin Netanjahu a szokásos heti kormányülésen úgy fogalmazott, ha nem tesznek idejében lépéseket a folyamat feltartóztatására, akkor a már 60 ezerre duzzadt afrikai migránsok száma 600 ezerre emelkedhet, ami azzal fenyeget, hogy Izrael mint zsidó és demokratikus állam megszűnik létezni.

Hangsúlyozta: utasítást adott arra, hogy emeljenek „fizikai akadályt” a bevándorlás megállítására. Izrael októberig Egyiptommal határos területén egy 250 kilométeres kerítést épít meg.

A hivatalos statisztikák szerint 2011 végéig több mint 50 ezer afrikai illegális bevándorló érkezett Izraelbe. Jelenlétük feszültséget és élénk vitákat vált ki Izraelben, abban az államban, amelyet a holokauszt tragédiája után hoztak létre, ezért sokan úgy tartják, segítenie kell az üldözötteknek. Ugyanakkor az üldöztetés és szegénység elől menekülő afrikai bevándorlók közül sokan köztörvényes bűncselekményeket követnek el.

Elijáhú Jisai belügyminiszter, az ultraortodox Sasz párt tagja pénteken felvetette, hogy a bebörtönzött kiskorúakat el kell engedni, hogy helyet szoríthassanak a migránsoknak. Jisai szerint 99 százalékuk nem is menekült, hanem munkaszerzés reményében szivárgott be Izraelbe.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.