New York: tanítási szünet lesz két muszlim ünnepen

MA

2015. március 6., péntek 01:30, frissítve: péntek 09:27

New York lesz az első amerikai nagyváros, amelyben tanítási szünetet tartanak a két legjelentősebb muszlim ünnep, az íd al-fitr és az íd al-adha napján – közölte csütörtöki számában a The New York Times.

A város demokrata polgármestere, Bill de Blasio szerdán jelentette be intézkedését, amely a lap szerint vízválasztó jelentőségű egy olyan vallási csoport esetében, amely a 2001. szeptemberi 11-i terrortámadások nyomán gyanú és ellenséges érzületek célpontjává vált.

Több városban eddig sem volt tanítás

A ramadán böjti hónapot záró íd al-fitr és íd al-adha alkalmából, amikor a hívők arra emlékeznek, hogy Ábrahám próféta készen állt feláldozni saját fiát, az Egyesült Államok több városában, egyebek között Massachusetts, Michigan, Vermont és New Jersey államban már eddig is szünet volt a tanítási naptárban, ám ez eltörpül New York döntésével szemben, ahol 1,1 millió gyerek jár iskolába.

De Blasio, aki a megválasztásakor azt ígérte, hogy New York a korábbinál toleránsabb és befogadóbb város lesz, kijelentette, hogy egyszerűen „méltányossági ügynek” tekinti az intézkedést.

A nagyváros iskoláiban a keresztény és a zsidó ünnepeket ezelőtt is tiszteletben tartották. A Columbia Egyetem egy 2008-as felmérése szerint a New York-i közoktatási hálózathoz tartozó iskolák tanulóinak mintegy 10 százaléka muszlim.

Ellenséges érzések a muszlimokkal szemben

A The New York Times arra is felhívta a figyelmet, hogy a szaporodó európai terrortámadások és a közel-keleti háborús válságok elmélyülése közepette az amerikai muszlim közösségre ismét a gyanakvás árnyéka vetült.

A lap emlékeztetett rá, hogy a Duke Egyetem januárban, fenyegetések hatására, váratlanul visszavonta az arra vonatkozó tervét, hogy az iskola kápolnájának harangtornyából muszlim imaszó is szóljon. Februárban Észak-Karolinában három muszlim diákot lőttek agyon, a múlt héten pedig három brooklyni férfit vettek őrizetbe, akik Szíriába akartak utazni, hogy ott az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseihez csatlakozzanak.

Az íd al-fitr Észak-Amerikában idén július 18-ra, az íd al-adha pedig szeptember 24-re esik majd.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.