Lehetetlen célt tűzött ki az új elnök

tt

2012. május 31., csütörtök 19:15, frissítve: csütörtök 19:15

Egymást kizáró két célkitűzést – az EU-csatlakozást és a függetlenségét 2008-ban kikiáltó Koszovó megtartását – fogalmazott meg csütörtökön Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök, miután a belgrádi parlamentben letette az államfői esküt.

A május 13-án megválasztott politikus, aki az elnöki posztot tíz éven át betöltő Boris Tadic fölött aratott győzelmet, rövid beszédében közölte: „Olyan házat akarok, amelynek két ajtaja van, s az egyik keletre, a másik nyugatra néz.”

„Olyan Szerbiát akarok, amely egyenrangú tagja az Európai Uniónak, s amely sosem adja fel szuverenitását, területi egységét vagy Koszovót” – fogalmazott a nacionalistának tartott politikus, aki néhány éve szakított csak a háborús bűnök vádjával a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt álló, szélsőséges Vojislav Seseljjel.

Az államfő figyelmeztetett rá, hogy Szerbiát tönkretette a válság, s állampolgárai a rosszul végrehajtott privatizáció, a korrupció és az általános fosztogatás miatt elveszítették az állami intézményekbe vetett hitüket. Saját példáját említve Nikolic kijelentette, hogy gyakran vált igazságtalanság áldozatává, és addig akar küzdeni, amíg Szerbia „igazságos, valódi demokratikus országgá válik”.

Beiktatása után újságírókkal találkozva az új szerb államfő felhívta a figyelmet arra, hogy minél előbb meg kell alakulnia az ország új kormányának. Mint mondta, reméli, hogy a választásokon második és harmadik helyet szerzett demokraták és szocialisták tárgyalásai eredményeseknek bizonyulnak, és hamarosan megadhatja valakinek a kormányalakítási megbízást.

A Tomislav Nikolic által vezetett Szerb Haladó Párt megnyerte ugyan a választást, de valószínűtlen, hogy kormányképes koalíciót tud alkotni. Erre jóval nagyobb az esélye a második helyen végzett, eddig kormányzó demokratáknak. A sajtóértekezleten az elnök azt is kijelentette, hogy Szerbia minden szomszédjával jó kapcsolatot kíván fenntartani. Jelezte, hogy június 11-i ünnepélyes beiktatására meghívja a térség országainak államfőit s más elnököket is.

Kitért Nikolic a Szerbia és Koszovó közti tárgyalásokra is, kijelentve, hogy bármikor folytatódhatnak. Megígérte, hogy a jövő hét elején újabb javaslatot tesz Koszovó helyzetével, jövőjével kapcsolatban. A nap folyamán megalakult az új, 250 tagú szerb törvényhozás A testület vezetőit, bizottságait, egyéb munkaszerveit a következő napokban választják meg.

A parlament fő ereje 73 képviselővel a Szerb Haladó Párt vezette, Mozdítsuk meg Szerbiát koalíció. A Jobb Élet Választása nevű, Demokrata Párt vezette pártszövetségnek 67 mandátuma van, a szocialisták és kisebb pártok alkotta koalíciónak 44, a Szerb Demokrata Pártnak 19, a liberális irányítás alatt álló Hátraarc pártcsoportnak 16. A délvidéki magyarságot képviselő Vajdasági Magyar Szövetség 5, egy bosnyák párt 2, három kis párt pedig 1-1 képviselőt küldhetett a törvényhozásba.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.