Nincs béke, tovább forrong az ország

PR

2012. május 21., hétfő 21:23, frissítve: hétfő 21:57

Legalább 18 katona és két dezertőr vesztette életét hétfőn a Szíria északnyugati részén kirobbant harcok során – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).
„A NATO-nak nem áll szándékában, hogy beavatkozzon Szíriában” – jelentette ki a NATO főtitkára a szövetség csúcstalálkozóján.

Az összecsapások az Aleppó tartománybeli Atareb és az Idlib tartományban lévő Kafar Karmin közötti térségben zajlottak. A nagy-britanniai központú szervezet jelentése szerint a nap folyamán további kilenc dezertőr lelte halálát kormánykatonák rajtaütésében a Damaszkusz környéki Dúmánál. Ugyancsak Dúmában nagy erejű robbanás történt mintegy tíz méterre a tűzszünet ENSZ-ellenőreit vezető Robert Mood vezérőrnagytól és az általa kísért Hervé Ladsous-tól, az ENSZ békefenntartó műveletekkel megbízott főtitkárhelyettesétől. A detonációban senki sem sebesült meg.

A déli Deraa tartományban hét halálos áldozatuk volt az erőszakcselekményeknek: öt dezertőr és két civil – mondta a szíriai ellenzék szóvivője Bejrútban. A szíriai biztonsági erők veszteségéről nincs hír. Közben Bassár el-Aszad elnök csütörtökre összehívta a május 7-én megválasztott új parlamentet. A nem szűnő erőszak közepette megtartott választásokat bojkottálta az ellenzék.

Halottak Libanonban is

Vasárnap éjszaka a szomszédos Libanon fővárosában is halálos összecsapások voltak a szíriai rezsimet támogató és a közel-keleti arab országban zajló népfelkeléssel rokonszenvező pártok tagjai között. A libanoni nemzeti hírügynökség tájékoztatása szerint az összetűzésnek legkevesebb két halottja és 18 sebesültje van. Az összecsapás az után robbant ki, hogy libanoni katonák vasárnap lelőtték a szíriai ellenzéket támogató helyi szunniták egyik vallási vezetőjét, aki kocsijával megállás nélkül akart áthajtani egy katonai ellenőrzőponton. Az eset ismét felkorbácsolta az indulatokat Libanonban, ahol napok óta amúgy is rendkívül feszült a helyzet az egymással szembenálló felekezetek közötti összetűzések miatt. A frontvonal egyik oldalán a szunnita többségű Jövő Mozgalom áll, élén Szaíd Harírival, a damaszkuszi vezetéssel szemben ellenséges libanoni ellenzék vezérével, a másikon egy szintén szunnita, de Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogató párt.

Szíriában az alavita felekezethez tartozó Aszad elleni lázadást a többségi szunniták vezetik, akiket a libanoni szunniták is támogatnak. Utóbbiak közül sokan úgy vélik, hogy a libanoni kormányhadsereg a szíriai rezsim pártján áll.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.