A tenger felől várták a támadást

2016. július 15., péntek 19:30, frissítve: péntek 19:30

Nizzát már a csütörtök esti támadás előtt is egy iszlamista merénylet lehetséges célpontjaként tartották számon a francia hatóságok.

Korábban több lehetséges forgatókönyvet – köztük a bakteriológiai és kémiai támadások vagy egy, a tenger felől érkező rajtaütés lehetőségét – is vizsgálták a városban. Azonban arra, hogy valaki szándékosan a tömegbe hajt egy teherautóval a francia Riviérán, nem igazán gondoltak.

A 340 ezer fő lakosú Nizza Franciaország ötödik legnagyobb és az egyik legsikeresebb városa, ugyanakkor már régóta társadalmi és politikai feszültségek vannak jelen a térségben – írja az Independent.

Négy „érzékeny városi övezet”

Nizza Franciaország egyik leginkább jobboldali érzelmű városa. Sok lakója az úgynevezett feketelábúaktól (franciául „pieds noirs”) származik, vagyis azoktól az európai származású algériaiaktól, akik kénytelenek voltak elhagyni Észak-Afrikát az 1960-as évek elején, a függetlenségi háború után. A város több mint kétharmada szavazott 2012-ben a jobbközép Nicolas Sarkozyre, és a térségben jelentős a Nemzeti Front tábora.

A nizzai merénylő
Depressziós, instabil személyiségként írták le szomszédai a nizzai mészárlást elkövető Mohamed Lahouaiej Bouhlelt, aki az utóbbi időkben agresszívan is viselkedett.

Egyébként Nizza mintegy 60 ezer lakosa rendelkezik muszlim háttérrel, igaz, négy emberből csak egy gyakorolja a vallást. Ugyan eddig alapvetően nem tekintették a várost a dzsihadista tevékenységek táptalajának – szemben például Párizzsal, Lyonnal és Toulouse-zal – potenciális célpontnak tartották turisztikai státusza és szimbolikus szerepe miatt.

Soós Eszter Petronella az MNO-nak úgy fogalmazott: Nizza radikalizmus szempontjából kockázatos területnek számít, de azért nem egy Marseille. A Franciaország-szakértő szavait egyébként alátámasztja az a tény is, hogy a francia kormány négy „érzékeny városi övezetet” is listázott Nizzában (Marseille-ben 16, Párizsban 9 ilyen zóna van). A Hír TV által megkérdezett szakértő, Szűcs Anita pedig elmondta: a térségben erős az iszlamista radikalizálódás, a dzsihadista szervezetek erős szálakkal rendelkeznek.

Készültek egy esetleges támadásra

Egyébként – mivel Nizza volt a franciaországi Európa-bajnokság tíz befogadóvárosának egyike – a nyár elején főpróbát is rendeztek arra az esetre, ha terrortámadás következne be. Februárban nemzetbiztonsági tisztségviselők és helyi politikusok is tartottak egy találkozót, melynek központi témája Nizza, valamint az egész francia Riviéra védelme volt.

A tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek után – a kihirdetett szükségállapot részeként – jelentős rendőri erősítést küldtek a térségbe. Egy nyugalmazott izraeli tábornokot, Nitzan Nurielt bízták meg azzal, hogy tájékozódjon a lehetséges fenyegetésekről – ő egyébként úgy vélte, a Földközi-tengeren megjelenő kis hajók esetleges támadásai jelenthetik a legnagyobb kockázatot.

Csütörtök este a francia nemzeti ünnepen, a Bastille bevételének napján csapott le Nizzában egy tunéziai–francia terrorista, 84 halottat és 100 sebesültet maga mögött hagyva. Az áldozatok között nagy számban vannak a gyermekek, egy magyar sérültről tudni.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.