A tenger felől várták a támadást

2016. július 15., péntek 19:30, frissítve: péntek 19:30

Nizzát már a csütörtök esti támadás előtt is egy iszlamista merénylet lehetséges célpontjaként tartották számon a francia hatóságok.

Korábban több lehetséges forgatókönyvet – köztük a bakteriológiai és kémiai támadások vagy egy, a tenger felől érkező rajtaütés lehetőségét – is vizsgálták a városban. Azonban arra, hogy valaki szándékosan a tömegbe hajt egy teherautóval a francia Riviérán, nem igazán gondoltak.

A 340 ezer fő lakosú Nizza Franciaország ötödik legnagyobb és az egyik legsikeresebb városa, ugyanakkor már régóta társadalmi és politikai feszültségek vannak jelen a térségben – írja az Independent.

Négy „érzékeny városi övezet”

Nizza Franciaország egyik leginkább jobboldali érzelmű városa. Sok lakója az úgynevezett feketelábúaktól (franciául „pieds noirs”) származik, vagyis azoktól az európai származású algériaiaktól, akik kénytelenek voltak elhagyni Észak-Afrikát az 1960-as évek elején, a függetlenségi háború után. A város több mint kétharmada szavazott 2012-ben a jobbközép Nicolas Sarkozyre, és a térségben jelentős a Nemzeti Front tábora.

A nizzai merénylő
Depressziós, instabil személyiségként írták le szomszédai a nizzai mészárlást elkövető Mohamed Lahouaiej Bouhlelt, aki az utóbbi időkben agresszívan is viselkedett.

Egyébként Nizza mintegy 60 ezer lakosa rendelkezik muszlim háttérrel, igaz, négy emberből csak egy gyakorolja a vallást. Ugyan eddig alapvetően nem tekintették a várost a dzsihadista tevékenységek táptalajának – szemben például Párizzsal, Lyonnal és Toulouse-zal – potenciális célpontnak tartották turisztikai státusza és szimbolikus szerepe miatt.

Soós Eszter Petronella az MNO-nak úgy fogalmazott: Nizza radikalizmus szempontjából kockázatos területnek számít, de azért nem egy Marseille. A Franciaország-szakértő szavait egyébként alátámasztja az a tény is, hogy a francia kormány négy „érzékeny városi övezetet” is listázott Nizzában (Marseille-ben 16, Párizsban 9 ilyen zóna van). A Hír TV által megkérdezett szakértő, Szűcs Anita pedig elmondta: a térségben erős az iszlamista radikalizálódás, a dzsihadista szervezetek erős szálakkal rendelkeznek.

Készültek egy esetleges támadásra

Egyébként – mivel Nizza volt a franciaországi Európa-bajnokság tíz befogadóvárosának egyike – a nyár elején főpróbát is rendeztek arra az esetre, ha terrortámadás következne be. Februárban nemzetbiztonsági tisztségviselők és helyi politikusok is tartottak egy találkozót, melynek központi témája Nizza, valamint az egész francia Riviéra védelme volt.

A tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek után – a kihirdetett szükségállapot részeként – jelentős rendőri erősítést küldtek a térségbe. Egy nyugalmazott izraeli tábornokot, Nitzan Nurielt bízták meg azzal, hogy tájékozódjon a lehetséges fenyegetésekről – ő egyébként úgy vélte, a Földközi-tengeren megjelenő kis hajók esetleges támadásai jelenthetik a legnagyobb kockázatot.

Csütörtök este a francia nemzeti ünnepen, a Bastille bevételének napján csapott le Nizzában egy tunéziai–francia terrorista, 84 halottat és 100 sebesültet maga mögött hagyva. Az áldozatok között nagy számban vannak a gyermekek, egy magyar sérültről tudni.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.