Nő a migránsnyomás, nincs megoldás

Kuthi Áron

Kuthi Áron

2016. február 24., szerda 22:45, frissítve: csütörtök 11:06

A tavasz közeledtével, a migránshullám erősödésétől tartva Európa-szerte aktivizálódnak az uniós rendfenntartó szervek, tegnap mobil akadályrendszer telepítését gyakorolták a szlovák idegenrendészeti csapatok, Belgium pedig felfüggesztve a schengeni rendszert lezárta Franciaország felé eső határát.

Egy szlovén kormánydöntés értelmében tegnaptól katonák őrzik az ország határait. A szerb– horvát határon ezer migráns kezdett tüntetni, mert tovább szeretnének haladni Nyugat-Európába, de a görög–macedón határnál is feszült a helyzet. Tegnap kiderült, újabb migrációs csúcs következik március 7-én, immár Törökországgal kiegészülve ülnek asztalhoz az uniós állam- és kormányfők Brüsszelben. Szlovákia tegnap Pozsony térségében, az osztrák határ mellett gyakorolta, milyen gyorsan tudja felállítani azt a Raid elnevezésű konténeres mobil rendszert, amely-lyel fel lehet tartóztatni az illegális határátlépőket. A műveletet Robert Fico miniszterelnök és a belügyminiszter is megszemlélte. Eközben az innen negyven kilométerre fekvő Bécsben a nyugat-balkáni migrációs útvonal által érintett országok – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia – illetékesei tartottak konferenciát a migrációs válság lehetséges megoldásairól az osztrák kormány képviselőivel. A találkozóra Görögország nem volt hivatalos, Alexisz Ciprasz kormányfő keményen bírálta az osztrák határnál életbe léptetett korlátozásokat és a bécsi konferencián részt vevő országokat.

Az osztrák belügyminiszter szerint az unió túlélése múlik azon, hogy sikerül-e megoldani a menekültkérdést. Ausztria egyúttal bejelentette, hogy húsz főre emeli a macedón határ őrizetének megerősítésére felajánlott rendőrök számát. A cseh belügyminiszter, Milan Chovanec is hasonló bejelentést tett, ő háromszáz határőrt ajánlott fel bárhol és bármikor történő felhasználásra. Ezen a konferencián Portugália felvetette, hogy menekülteket venne át Ausztriától, Olaszországtól, Görögországtól és Svédországtól. A lisszaboni kormány a segítséget azoknak az országoknak ajánlotta fel, ahova az utóbbi hónapokban túl sok migráns érkezett. A bécsi találkozóra sem a német, sem a görög felet nem hívták meg, tehát épp azon két ország képviselői nem voltak jelen, amelyeket legjobban sújt a migrációs válság.

Szerbiában magas a készültség

A szerb kormány tegnap este arról döntött, a legmagasabb szintű készültség lép érvénybe a biztonsági szerveknél, a hadsereget bármikor bevethetik a migránsok által leginkább érintett területeken. A szerb–horvát átkelőnél, Sidnél ezer migráns kezdett tüntetni, mert ideiglenesen nem indultak vonatok, amelyekkel nyugat felé mehettek volna tovább. Migránsok gyülekeznek a görög–macedón átkelőnél is, a Reuters tudósítói az Athéntól a határig húzódó, a migránsok által használt ötszáz kilométeres útvonal mentén benzinkutaknál, fogadóknál meghúzódó tömegeket láttak. Eközben a francia kormány elszánta magát a Calais melletti illegális migránstábor felszámolására, de egy jogi beadvány késlelteti az intézkedést. A hatóságok a lille-i bíróság mai döntésére várnak, ezután kezdhetik meg a terület megtisztítását Calais mellett. A táborban legkevesebb ezren tartózkodhatnak, de civilszervezetek háromezerre teszik a Nagy-Britanniába igyekvő és itt feltorlódott migránsok számát. A városban fokozott rendőri készültség van. A belga hatóságok lezárták a közeli határszakaszt, vagyis felfüggesztették a schengeni rendelkezéseket arra készülve, hogy több százan próbálnak majd átlépni a határon azután, hogy a dzsungel néven is emlegetett sátortábort felszámolják. Belgium erről az átmenetinek szánt intézkedésről az Európai Bizottságot is értesítette.

Tegnap Pireuszban tájékozódott az ENSZ menekültügyi főbiztosságának főképviselője. A görög város a nyugat-balkáni menekültútvonal kiindulópontja, ide naponta több ezer embert szállítanak kompok Leszbosz szigetéről. Filippo Grandi felháborodva jelentette ki, hogy a szaporodó határlezárások növelik a migránsnyomást és a szociális feszültséget, és a nyugat felé vezető gyalogos útvonalakon káosz alakulhat ki. Grandi szerint a határzárások csak újabb és újabb „ösvények” kialakulását eredményezik, de nem hoznak megoldást. A főképviselő Alexisz Ciprasz görög kormányfővel is találkozott, és közösen ítélték el a balkáni országok és Ausztria bécsi találkozóját, valamint azt, hogy utóbbi napi korlátot szabott a beléptetésre. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter ezt azzal hárította el, hogy épp Görögországnak kellene többet tennie a menekülthullám megfékezéséért. Ciprasz továbbá kijelentette, nem fogja eltűrni, hogy országa migránsok raktárává változzon. A görög kormányfő a nap folyamán Angela Merkel német kancellárral is egyeztetett, és elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy Közép- és Kelet-Európa országai összehangolt lépéseket tesznek migránsügyben. Thesszaloníki mellett egyébként épp tegnap nyílt meg egy ezer ember befogadására alkalmas sátortábor. Itt főként szíreket és irakiakat szállásolnak el, az afgánokat, akiket nem enged területére Macedónia, egyelőre Athénba szállítják a hatóságok.

Biztos bevétel
Egy friss Europol-jelentés szerint hatmilliárd eurós üzlet a migránsok határokon és országokon át történő csempészete. Az Európába érkezettek 90 százaléka kapcsolatba került ezzel a hálózattal, vagyis finanszírozta a csempészeket. Az Európai Unió rendfenntartó szerveinek együttműködését koordináló szerv feltételezései szerint az érkezők között akár ötezer terrorista is lehet. A tavalyi évről szóló jelentés a törökországi Izmirt, Isztambult, Athént és Budapestet emelte ki mint az emberkereskedők főbb találkozópontjait, a bűnelkövetések helyszíneit. (MN)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.25.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.