Autómentessé válhat a teljes belváros

HZS

2016. március 21., hétfő 21:10

Grandiózus tervet indított a norvég kormányzat. Egymilliárd eurót ölnek kerékpárút-fejlesztésbe, aminek egyik célja, hogy az ország fővárosának centrumát teljesen autómentessé tegyék.

A norvég kormány azt tervezi, hogy 2030-ra annyi autótól szabadul, amennyitől csak lehetséges – írja a Gipsy Ninja. A környezetbarát politika megvalósulásáért a vezetőség már elindított egy egymilliárd eurós kerékpárút-fejlesztési projektet. Ennek egyik célja, hogy 2019-re a skandináv ország fővárosának centrumát teljesen autómentessé tegyék. Emellett pedig az ország egész területén kétsávos kerékpársztrádákat építenek, különös figyelmet szentelve a külvárosokban élők számára.

A két keréken haladók számára az utak vonzók lesznek, így a terveink szerint még több elővárosban élő használja majd a biciklit a mindennapos közlekedéshez – mondta Marit Espeland, a norvég közútfelügyelet koordinátora. Az „autópályákon” a biciklisták képesek lesznek akár 40 km/órás sebességgel is haladni.

Norvégiában tehát úgy gondolják: a kerékpározásé a jövő.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.