Norvégia: kormányon marad a jobboldali koalíció

MN

2017. szeptember 12., kedd 06:33, frissítve: kedd 08:52

A konzervatív Höyre pártot vezető Erna Solberg miniszterelnök győztesnek nyilvánította magát és a kormányzó koalíciót a hétfői norvég parlamenti választás után. „Úgy látszik, ez egyértelmű győzelem. A megoldásaink jók, munkahelyeket hoztunk létre – jelentette ki támogatói előtt Oslóban. Figyelmeztetett azonban: – Van néhány feladatunk. Az olajbevételek egyre kisebbek lesznek.”

A szavazatok 97 százalékának összeszámlálása alapján Solberg pártja, a Höyre és koalíciós partnere, a jobboldali populista Haladó Párt (FrP), valamint a koalíciót kívülről támogató centrista liberálisok és a kereszténydemokraták összesen 89 helyet kapnak majd a 169 fős parlamentben. A Höyrének 45 helye lesz – hárommal kevesebb, mint eddig –, az FrP-nek pedig 28 az eddigi 29 helyett.

A Munkáspárt vezette balközép ellenzéknek 80 hely jut. Jonas Gahr Störe, a Munkáspárt vezére pedig beismerte vereségét, és azt mondta: „nagy csalódás” érte.

Az eredmények azt mutatják, hogy a norvég politikában lényegében megvalósult a női egyenjogúság: nemcsak a miniszterelnök és az FrP elnöke nő, de az összes képviselő 41 százaléka is.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.