Norvégia: kormányon marad a jobboldali koalíció

MN

2017. szeptember 12., kedd 06:33, frissítve: kedd 08:52

A konzervatív Höyre pártot vezető Erna Solberg miniszterelnök győztesnek nyilvánította magát és a kormányzó koalíciót a hétfői norvég parlamenti választás után. „Úgy látszik, ez egyértelmű győzelem. A megoldásaink jók, munkahelyeket hoztunk létre – jelentette ki támogatói előtt Oslóban. Figyelmeztetett azonban: – Van néhány feladatunk. Az olajbevételek egyre kisebbek lesznek.”

A szavazatok 97 százalékának összeszámlálása alapján Solberg pártja, a Höyre és koalíciós partnere, a jobboldali populista Haladó Párt (FrP), valamint a koalíciót kívülről támogató centrista liberálisok és a kereszténydemokraták összesen 89 helyet kapnak majd a 169 fős parlamentben. A Höyrének 45 helye lesz – hárommal kevesebb, mint eddig –, az FrP-nek pedig 28 az eddigi 29 helyett.

A Munkáspárt vezette balközép ellenzéknek 80 hely jut. Jonas Gahr Störe, a Munkáspárt vezére pedig beismerte vereségét, és azt mondta: „nagy csalódás” érte.

Az eredmények azt mutatják, hogy a norvég politikában lényegében megvalósult a női egyenjogúság: nemcsak a miniszterelnök és az FrP elnöke nő, de az összes képviselő 41 százaléka is.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.