Növekvő német nyomás Ukrajnára

Stefan Lázár (Köln)

2012. április 26., csütörtök 18:57

A szabadságvesztésre ítélt, beteg, éhségsztrájkba kezdett és a börtönből legutóbb erőszakkal kórházba vitt volt ukrán miniszterelnök, Julija Timosenko sorsa egyre súlyosabban terheli a német–ukrán viszonyt. Berlin fokozódó határozottsággal hallatja hangját a politikus asszony érdekében, és fokozatosan növeli a nyomást Kijevre.

A kancellár, Angela Merkel nevében Steffen Seibert kormányszóvivő foglalt állást, és elfogadhatatlannak, szertelennek nevezte az ukrán büntetés-végrehajtás eljárását, amennyiben bebizonyosodik, hogy Timosenkóval szemben kórházba szállítása során valóban erőszakot alkalmaztak. Az államelnöki hivatal közölte Ukrajna nagykövetségével, Joachim Gauck nem tesz eleget a meghívásnak, és május közepén nem utazik el a Krím-félszigeten rendezendő államfői találkozóra. A közlemény kiemeli, a döntést egy Angela Merkellel folytatott, szoros konzultáció előzte meg.

Mély aggodalmát fejezte ki Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök helyzete miatt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton csütörtökön Brüsszelben. Bővebben>>>

Markus Löning liberális politikus, a kabinet szabadságjogi megbízottja – már csak humanitárius okokból is – Timosenko szabadon bocsátását követelte, mert az orvosok megállapítása szerint sem kihallgatásra, sem tárgyalásra nem alkalmas. A kereszténydemokrata Ruprecht Polenz, a parlament külügyi bizottságának  elnöke utalt az EU és Ukrajna között folyó és röviddel ezelőtt aláírt társulási megegyezésre, mely végső hatályba lépése attól függ, hogy Kijev hajlandó lesz-e megfelelő orvosi kezelést biztosítani Timosenkónak Németországban, vagy egy másik államban.

Számtalan berlini politikust foglalkoztat a kérdés, vendége legyen-e a Lengyelországban és Ukrajnában közösen rendezendő labdarúgó-Európa-bajnokságnak?

Moszkvában figyelemmel kísérik a sürgős orvosi segítségre szoruló Julija Timosenko helyzetét – közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön. „Arra számítunk, hogy az ukrán hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek (Julija Timosenko) törvényes jogainak tiszteletben tartása érdekében, emberiességet tanúsítanak, és megtalálják a megoldást a kialakult helyzetre való adekvát, a belpolitikai állapotokat nem nehezítő reagálásra” – mondta Alekszandr Lukasevics szokásos heti tájékoztatóján. A Kreml hosszú idő után először szólalt meg hivatalosan a bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök ügyében. Korábban Vlagyimir Putyin miniszterelnök értetlenségének adott hangot a politikus elleni bűnvádi eljárás és elítélése miatt. (MTI)


A Nationalelf mindhárom csoportmérkőzését ukrán stadionban vívja. Sajtóértesülés szerint mind a német miniszterek, mind maga a kancellár asszony kellő esetben a minimumra csökkentené kapcsolatait Janukovics ukrán elnök képviselőivel. Sokak szemében a Timosenko elleni eljárás ugyanis nem más, mint bosszúhadjárat.

A bebörtönzött riválisával való bánásmód miatt az európai politikusok kereszttüzébe került Viktor Janukovics ukrán elnök utasította az ügyészséget, vizsgálják ki a Julija Timosenko múlt heti börtönbeli bántalmazásával kapcsolatos híreket. „Hivatali hatalmamnál fogva elrendelem, hogy a főügyész hivatala vizsgálja ki az ügyet, és remélem, hogy rövidesen konkrét választ kapunk” – mondta Janukovics újságíróknak csütörtökön. (MTI)

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.