Nyáron átadják a harmadik Boszporusz-hidat

MTI

2016. január 8., péntek 21:59

Ez év nyarán átadják a harmadik, Európát és Ázsiát összekötő Boszporusz-hidat – nyilatkozta pénteken Ahmet Davutoglu török miniszterelnök az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatóján Isztambulban.

Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint a kormányfő kifejtette: a projekt, amely a hídhoz csatlakozó úthálózatot is magában foglalja, 88 százalékban kész, az építmény I. Szulejmán szultán édesapja, Vitéz Szelim nevét viseli majd.

Davutoglu kiemelte: a híd mérnöki alkotásként világszínvonalat képvisel, 59 méteres szélességével és pilléreinek 322 méteres magasságával a világ legnagyobb függőhídja lesz. Az építmény fesztávolsága 1408 méter. A zöldövezetet semmilyen módon nem érheti kár. Az ökológiai egyensúly fenntartását részletes tanulmányokkal alátámasztott védelmi munkálatok fogják biztosítani – tette hozzá a politikus.

A híd a tengerszoros két partján Isztambul Sariyer és Beykoz kerületeit kapcsolja majd össze. A projekt egyik célja, hogy kerülőutat képezve feloldja a nagyváros túlzsúfolt forgalmát.

A beruházási költség 4,5 milliárd török líra (mintegy 450 milliárd forint) – olvasható a híd hivatalos internetes oldalán.

A Fekete-tengert a Márvány-tengerrel összekapcsoló szoros felett korábban két híd már épült Isztambul belterületén. Az első Boszporusz-hidat 1973-ban nyitották meg, míg a Hódító Mehmet szultánról elnevezett második átjáró 1998-ban készült el.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.