Nyáron átadják a harmadik Boszporusz-hidat

MTI

2016. január 8., péntek 21:59

Ez év nyarán átadják a harmadik, Európát és Ázsiát összekötő Boszporusz-hidat – nyilatkozta pénteken Ahmet Davutoglu török miniszterelnök az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatóján Isztambulban.

Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint a kormányfő kifejtette: a projekt, amely a hídhoz csatlakozó úthálózatot is magában foglalja, 88 százalékban kész, az építmény I. Szulejmán szultán édesapja, Vitéz Szelim nevét viseli majd.

Davutoglu kiemelte: a híd mérnöki alkotásként világszínvonalat képvisel, 59 méteres szélességével és pilléreinek 322 méteres magasságával a világ legnagyobb függőhídja lesz. Az építmény fesztávolsága 1408 méter. A zöldövezetet semmilyen módon nem érheti kár. Az ökológiai egyensúly fenntartását részletes tanulmányokkal alátámasztott védelmi munkálatok fogják biztosítani – tette hozzá a politikus.

A híd a tengerszoros két partján Isztambul Sariyer és Beykoz kerületeit kapcsolja majd össze. A projekt egyik célja, hogy kerülőutat képezve feloldja a nagyváros túlzsúfolt forgalmát.

A beruházási költség 4,5 milliárd török líra (mintegy 450 milliárd forint) – olvasható a híd hivatalos internetes oldalán.

A Fekete-tengert a Márvány-tengerrel összekapcsoló szoros felett korábban két híd már épült Isztambul belterületén. Az első Boszporusz-hidat 1973-ban nyitották meg, míg a Hódító Mehmet szultánról elnevezett második átjáró 1998-ban készült el.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.