Nyemcovot kétszer is le akarták lőni

MTI

2016. január 6., szerda 19:25, frissítve: szerda 19:25

Kétszer is történt sikertelen merényletkísérlet Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezető ellen a politikus tavaly februári meggyilkolását megelőzően – közölte szerdán a bűncselekmény két vádlottjának írásban és videofelvételen rögzített vallomására hivatkozva a Roszbalt orosz szövetségi hír- és elemző ügynökség.

Zaúr Dadajev, aki vallomása szerint tavaly február 27-én három lövéssel végzett Nyemcovval és vádlott-társa, Anzor Gubasev szerint a politikus a harmadik, a moszkvai Kreml közvetlen közelében végrehajtott merényletet is megúszhatta volna. Dadajev végül azért döntött úgy, hogy meghúzza a ravaszt, mert úgy vélte, hogy egy váratlanul felbukkanó hókotró teherautó keltette zaj elnyomja a lövések zaját.

Dadajev és Gubasev szerint a Nyemcov elleni támadásra hosszas mérlegelés után 2015. január 7-én, a párizsi Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni iszlamista terrortámadás napján szánták el magukat. Azt állították, hogy az ellenzéki politikus a támadást követően azt javasolta, hogy a lap Mohamed-karikatúráit Oroszországban is közöljék. A muszlim vallás gyalázása mellett bűnéül rótták fel továbbá, hogy szerintük Amerika-barát nézeteket hangoztatott és viszály szítására törekedett Oroszországban.

A vádlottak elmondták, hogy a gyilkosságot megelőzően háromszor is nyomába szegődtek Nyemcovnak, és Dadajev kétszer is a támadás mellett döntött, ám erről végül is, különböző „zavaró” tényezők miatt letett.

A főszervezőt nem fogták még el

Az amerikai kormány által finanszírozott Szabadság Rádió orosz nyelvű híroldala kitért arra, hogy a Nyemcov-gyilkosság miatt Dadajev és Gubasev mellett három másik (csecsen származású) személy ellen indult vádeljárás. Négyük ellen december végén végleges formában emelt vádat az orosz szövetségi nyomozó bizottság. A hivatalos álláspont szerint a gyilkosság fő szervezője Ruszlan Muhudinov, a csecsen belügyminisztérium Észak zászlóaljának harcosa volt, akit mindeddig nem sikerült kézre keríteni.

A svoboda.org rámutatott: Borisz Nyemcov harcostársai szerint a nyomozás arról igyekszik elterelni a figyelmet, hogy a merényletre szóló megrendelés valójában Ramzan Kadirov csecsen elnök környezetéből érkezett.

A bírósági eljárás várhatóan jövő tavasszal, előreláthatólag márciusban kezdődhet meg.

Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettest a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon ölték meg a nyílt utcán. A politikus ukrán barátnőjével gyalogosan a közelben lévő lakása felé tartott. Nyemcov a 2013-ban hatalomra került nyugatbarát ukrán vezetést támogatta. Megölése egy nappal előzte meg a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus ellen tiltakozó nagy ellenzéki megmozdulást Moszkvában, amelynek a politikus az egyik szervezője volt.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.