Nyirő újratemetése: az iskolákat és az utcákat vizsgálják

LM

2012. május 28., hétfő 16:29, frissítve: hétfő 16:35

Hargita megye prefektusa vizsgálja azoknak az önkormányzati határozatoknak a törvényességét, amelyek szerint utcákat vagy iskolákat neveztek el Nyirő József erdélyi íróról – jelentette be hétfőn Cristina Urzica prefektus.
Vélhetően a székelyudvarhelyi polgármester szándékos lépése miatt nem került sor vasárnap Nyirő József  újratemetésére – írta meg lapunk. Lukács Csaba, a szertartás kommunikációs vezetője a Lánchíd Rádiónak úgy nyilatkozott: az erdélyi író fizikai újratemetése a napokban megvalósulhat. A Hír TV Kontraszt című műsora is a székely apostollal foglalkozott.

A kormánymegbízott Victor Ponta román miniszterelnöktől kapott erre hétfőn utasítást. A prefektus szerint a vizsgálat tárgyát képezi valamennyi olyan önkormányzati határozat, amely szerint utcákat vagy iskolákat neveztek el Nyirőről.

A Mediafax hírügynökség megemlíti, hogy Székelyudvarhelyen egy utca viseli az író nevét, amelyben az a ház található, ahol Nyirő lakott. Hozzáteszi, hogy Hargita megyében Csíkszépvízen és Máréfalván nevezték el a helyi iskolát az íróról.

Soha nem ítélték el

Ponta hétfőn utasította Hargita megye prefektusát, hogy vizsgálja meg, nem sértik-e ezek a határozatok azt a jogszabályt, amely tiltja Romániában háborús bűnök miatt elítélt személyek kultuszának ápolását, valamint tiltja a fasiszta, a rasszista vagy az idegengyűlölő szimbólumok használatát. Ponta elismerte, hogy Nyirőt soha nem ítélték el, és nem nyilvánították háborús bűnösnek, de ennek ellenére is kéri a vizsgálatot.

Ponta már vasárnap lépett

Victor Ponta román miniszterelnök vasárnap este közleményben ítélte el a kormánya által románellenesnek, antiszemitának és fasisztaszimpatizánsnak tartott Nyirő József székelyudvarhelyi újratemetésére irányuló kísérletet, és aggodalmát fejezte ki az ezzel kapcsolatos „incidensek” miatt. „Románia kormánya szükségesnek látja, hogy kiegyensúlyozottan és európai szellemben reagáljon arra a nyilvánvaló provokációra, amelyet a helyhatósági választási kampányban részt vevő szélsőséges politikai erők követtek el” – olvasható a Ponta-kabinet közleményében.

Ioan Rus belügyminiszter hétfőn bírálta Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének a kijelentéseit. Az Agerpres hírügynökség szerint a román tárcavezető elmondta: a minisztérium munkatársai alapos tájékoztató anyagot készítenek Nyirőről Victor Ponta miniszterelnöknek és Traian Basescu államfőnek. Mint mondta, azért készítik a tájékoztató anyagot, hogy Ponta jól alátámasztott állásponttal vegyen részt az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatandó megbeszélésen.

A múlt héten Mircea Dusa parlamenti kapcsolatokért felelős román miniszter jelentette be, hogy június elseje körül találkozik egymással Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román miniszterelnök Bukarestben. Szijjártó Péter, a magyar miniszterelnök szóvivője viszont az MTI-t akkor arról tájékoztatta: Orbán Viktor ugyan részt vesz a kohéziós alapok jövőjéről szóló bukaresti tanácskozáson, de „kétoldalú találkozó a román miniszterelnökkel nem került szóba”.

Politikai eszközök

Kegyeleti aktust nem lehet politikai eszközökkel megakadályozni – mondta Nyirő József újratemetésével kapcsolatban az újratemetésért felelős Országgyűlési Hivatal megbízottja. Székelyudvarhelyen ugyanakkor megemlékezést tartottak, melyen az írót ökumenikus szertartás szerint elbúcsúztatták a történelmi egyház képviselői, emellett felszólalt Kövér László is, aki kiemelte: még a halálra ítélteknek is kijár, hogy teljesítik az utolsó kívánságukat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.