Nyolc katalán minisztert tartóztattak le, elfogatóparancs Puigdemont ellen

MN

2017. november 2., csütörtök 17:11, frissítve: péntek 07:26

A spanyol főállamügyész európai elfogatóparancs kibocsátását kérte Carles Puigdemont katalán elnök és négy más vezető ellen, akik részt vettek a Madrid által illegálisnak nyilvánított függetlenségi népszavazás szervezésében. Mind az öten elmulasztották a megjelenést egy meghallgatáson a spanyol legfelső bíróság előtt, ahol lázadás, zendülés és közpénzekkel visszaélés miatt emeltek vádat ellenük. A bíróság várhatóan pénteken dönt az elfogatóparancs kiadásáról.

A regionális kormány kilenc másik tagja megjelent a bíróságon, közülük nyolcat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Köztük van a katalán tartományi kormány alelnöke, Oriol Junqueras is. A bíró 50 ezer euró óvadékot írt elő a kilencedik gyanúsított, Santi Vila volt kormánytanácsadó – aki még a függetlenség kimondása előtt kilépett a kabinetből –számára, vagyis több mint 15 millió forintot kell letennie, ha szabadlábra akar kerülni.

A bíró úgy látta nagy esélye van annak, hogy a gyanúsítottak ismét bűncselekményt követnek el, bizonyítékokat semmisítenek meg, illetve elhagyják az országot – akárcsak Carles Puigdemont tette. A lázadásért egyébként akár 30 éves börtönbüntetést is ki lehet szabni Spanyolországban.

Jaume Alonso Cuevillas ügyvéd, aki több kormánytagot is képvisel, a tárgyalást követően Twitter-oldalára azt írta ki: „szomorú nap a demokrácia számára”. A sajtónak pedig azt mondta: szerinte a vádhatóság által felsorolt bűncselekmények nem állnak meg. Kifogásolta, hogy a bíróság a kényszerintézkedésekről egységesen döntött, nem mérlegelte az egyéni körülményeket, mint például az állandó gyógyszeres kezelés vagy kiskorú gyermek. Az idézéseket kevesebb mint 24 órája kapták meg, mégis megjelentek, annak ellenére, hogy a védelemnek nem állt rendelkezésére elég idő a felkészülésére.

Puigdemont ügyvédje azzal magyarázta az elnök távolmaradását, hogy a légkör jelenleg nem volt megfelelő a Belgiumban tartózkodó – de menedékjogot nem kért – elnöknek a megjelenésre.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Spanyolország a diktatúra bukása óta legsúlyosabb alkotmányos válságát éli, miután október 1-jén függetlenségi népszavazást tartottak Katalóniában. A referendum Madrid szerint illegális volt, és rendőri erővel igyekeztek megakadályozni. A tartományi parlament először csak meglebegtette a függetlenség kikiáltását, mire a madridi kormány kilátásba helyezte az autonómia felfüggesztését. 

A múlt pénteken a barcelonai parlament kimondta a Katalán Köztársaság megszületését, a madridi szenátus viszont az alkotmány 155. cikkének alkalmazását, amely alapján a kabinet menesztette a katalán tartományi kormányt és új választásokat írt ki decemberre. Ezzel párhuzamosan büntetőeljárást indítottak a katalán függetlenségpárti vezetők ellen. Puigdemont Brüsszelbe távozott.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.