Nyolc katalán minisztert tartóztattak le, elfogatóparancs Puigdemont ellen

MN

2017. november 2., csütörtök 17:11, frissítve: péntek 07:26

A spanyol főállamügyész európai elfogatóparancs kibocsátását kérte Carles Puigdemont katalán elnök és négy más vezető ellen, akik részt vettek a Madrid által illegálisnak nyilvánított függetlenségi népszavazás szervezésében. Mind az öten elmulasztották a megjelenést egy meghallgatáson a spanyol legfelső bíróság előtt, ahol lázadás, zendülés és közpénzekkel visszaélés miatt emeltek vádat ellenük. A bíróság várhatóan pénteken dönt az elfogatóparancs kiadásáról.

A regionális kormány kilenc másik tagja megjelent a bíróságon, közülük nyolcat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Köztük van a katalán tartományi kormány alelnöke, Oriol Junqueras is. A bíró 50 ezer euró óvadékot írt elő a kilencedik gyanúsított, Santi Vila volt kormánytanácsadó – aki még a függetlenség kimondása előtt kilépett a kabinetből –számára, vagyis több mint 15 millió forintot kell letennie, ha szabadlábra akar kerülni.

A bíró úgy látta nagy esélye van annak, hogy a gyanúsítottak ismét bűncselekményt követnek el, bizonyítékokat semmisítenek meg, illetve elhagyják az országot – akárcsak Carles Puigdemont tette. A lázadásért egyébként akár 30 éves börtönbüntetést is ki lehet szabni Spanyolországban.

Jaume Alonso Cuevillas ügyvéd, aki több kormánytagot is képvisel, a tárgyalást követően Twitter-oldalára azt írta ki: „szomorú nap a demokrácia számára”. A sajtónak pedig azt mondta: szerinte a vádhatóság által felsorolt bűncselekmények nem állnak meg. Kifogásolta, hogy a bíróság a kényszerintézkedésekről egységesen döntött, nem mérlegelte az egyéni körülményeket, mint például az állandó gyógyszeres kezelés vagy kiskorú gyermek. Az idézéseket kevesebb mint 24 órája kapták meg, mégis megjelentek, annak ellenére, hogy a védelemnek nem állt rendelkezésére elég idő a felkészülésére.

Puigdemont ügyvédje azzal magyarázta az elnök távolmaradását, hogy a légkör jelenleg nem volt megfelelő a Belgiumban tartózkodó – de menedékjogot nem kért – elnöknek a megjelenésre.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Spanyolország a diktatúra bukása óta legsúlyosabb alkotmányos válságát éli, miután október 1-jén függetlenségi népszavazást tartottak Katalóniában. A referendum Madrid szerint illegális volt, és rendőri erővel igyekeztek megakadályozni. A tartományi parlament először csak meglebegtette a függetlenség kikiáltását, mire a madridi kormány kilátásba helyezte az autonómia felfüggesztését. 

A múlt pénteken a barcelonai parlament kimondta a Katalán Köztársaság megszületését, a madridi szenátus viszont az alkotmány 155. cikkének alkalmazását, amely alapján a kabinet menesztette a katalán tartományi kormányt és új választásokat írt ki decemberre. Ezzel párhuzamosan büntetőeljárást indítottak a katalán függetlenségpárti vezetők ellen. Puigdemont Brüsszelbe távozott.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.