Nyolcmillió ember életét keseríti az időjárás

MNO-WL

2011. október 14., péntek 17:15

Szeptember óta mintegy 8 millió embert sújtottak a Délkelet-Ázsiában pusztító áradások és tájfunok – közölte pénteken a Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodája (OCHA) nevű ENSZ-szerv szóvivője.

Az elsősorban a Fülöp-szigeteket, Kambodzsát, Laoszt és Thaiföldet sújtó természeti katasztrófáknak több mint 650 halálos áldozata volt eddig. A nagy esőzések és a heves viharok miatt továbbra is nagyon magas Délkelet-Ázsia legnagyobb folyójának, a Mekongnak a vízszintje, s több mint félmillió négyzetkilométert borít víz.

A szóvivő szerint a legnagyobb károkat Kambodzsa és Thaiföld szenvedte el, s a két országban az esők és áradások miatt a helyzet romlására lehet számítani. Thaiföldön 26 tartományban pusztít áradás, és további 12-ben magas szintű készültséget rendeltek el. Az OCHA becslése szerint csak Thaiföldön 2,4 millió ember – s ebből 700 ezer gyerek – szenved a katasztrófától.

A 13 milliós Kambodzsában egymillió embert sújtott a rossz időjárás. Vietnamban hatvanezer házat árasztott el a víz, és 55 millió dollár anyagi kár keletkezett. A Fülöp-szigeteken mintegy 4 millióan szenvedtek a tájfunoktól, s közülük 255 ezer ember még mindig segítségre szorul. Laoszban mintegy félmillió embert érintenek az áradások és földcsuszamlások. A termőföldből 64 ezer hektárt víz borít.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.