Obama: a „9/11-es nemzedék” kivívta helyét a történelemben + Videó

BL

2011. december 14., szerda 20:31

Nem egy utolsó ütközettel, hanem egy utolsó meneteléssel zárjuk le az iraki háborút, és a katonák emelt fővel fogják átlépni az ország határát – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a hadsereg 82. légi szállítású hadosztályának otthonául szolgáló észak-karolinai Fort Bragg támaszponton.

Az elnök ezt akkor mondta, amikor az Irakból csaknem kilenc évig tartó háború után hazatérő katonákat üdvözölte. Beszédében méltatta az általuk elért „rendkívüli eredményeket”. Obama elmondta, hogy csütörtökön a katonák és a felszerelés nagy része után a csapatzászlók is hazaindulnak Amerikába.


Obama hangsúlyozta, hogy a kivonuló amerikai erők egy szuverén, stabil és önálló államot hagynak maguk mögött. Elismerően szólt arról, hogy az önmagát Afganisztánban és Irakban kitüntetett „9/11-es nemzedék” kivívta helyét a történelemben és méltó arra, hogy az Egyesült Államok függetlenségét elérő, valamint a fasizmussal és a kommunizmussal szembenéző elődök nyomdokába lépjen.

Fotó: Reuters

 

Az elnök szerint Amerika a régi birodalmakkal ellentétben nem területekért vagy természeti erőforrásokért indult háborúba, hanem azért, mert „így helyes”. Obama megfogadta, hogy a világ legjobb haderejeként fogja fenntartani az amerikait, és kijelentette: kormánya támogatni fogja a leszerelő katonákat, hogy Irak újjáépítése után Amerika újjáépítésében is szerepet vállaljanak.

Az elnök elmondta, hogy az iraki háborúban 1,5 millió amerikai vett részt, és megemlékezett az ott elesett csaknem 4500 hősi halottról és a több mint 30 ezer sebesültről.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Fotó: Reuters

 

Népünnepély Irakban

Közben valóságos népünnepélyt rendezett több száz ember az iraki Fallúdzsában – az amerikai katonai jelenléttel szembeni ellenállás első „bástyájában” – a távozás örömére. A szervezők zászlókkal díszítették fel a Bagdadtól mintegy 60 kilométerre nyugatra fekvő, szunniták lakta város egyik terét, ahol olyan feliratok is láthatók voltak, hogy „Fallúdzsa az ellenállás bástyája”, „Az ellenállás itt kezdődött”, „Most (már) szabadok vagyunk”.

A résztvevők – akiket iraki katonák vettek körül – két órán keresztül arcukat eltakaró, fegyveres lázadók képeit, valamint megölt amerikai katonák és a város elleni 2004-es két nagy katonai offenzíva alatt megsemmisített Humvee terepjárók fotóit lengették.

A rendezvényt a Hadra Muhamadíja téren tartották, az azonos nevű mecsettel szemben, amely 2004-ben az Abdallah al-Dzsanabi sejk által vezetett szunnita lázadók főhadiszállása volt. A sejk ma feltételezések szerint Szíriában rejtőzködik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.