Obama a mélybe húzta az USA-t is

BL

2012. június 14., csütörtök 20:02, frissítve: csütörtök 23:53

Barack Obama amerikai elnök politikájának nemzetközi megítélése jelentősen romlott hivatalba lépése óta, s emiatt csökkent az Egyesült Államokba vetett bizalom is – állapította meg az amerikai Pew Kutatóintézetet tanulmánya, amelyet az intézmény honlapján tettek közzé.

Az európaiak és a japánok zöme továbbra is bízik Obamában, bár az elnökről pozitívan vélekedők aránya a szigetországban jelentősen csökkent, a megkérdezettek 85 százalékáról 74 százalékára esett 2009 és 2012 között. Az európaiaknak még mindig 80 százaléka ítéli meg pozitívan az amerikai elnök tevékenységét.

A mohamedán országokban idén mindössze a megkérdezettek 24 százaléka nyilatkozott pozitívan az amerikai elnökről, a legnagyobb népszerűségcsökkenést pedig Kínában mérték, ahol 2012-ben már csak a megkérdezettek 38 százaléka tartotta jónak Obama politikáját, míg 2009-ben 24 százalékkal többen nyilatkoztak így.

Ami az Egyesült Államok megítélését illeti, az az elmúlt három évben csak Japánban (13 százalékkal) és Oroszországban (8 százalékkal) javult. A legkevesebben (a megkérdezettek 15 százaléka) a muszlim országokban nyilatkoztak pozitívan az Egyesült Államokról.

Rezeg a léc

A hivatalban lévő elnök azonban nemcsak nemzetközi megítélésének romlása miatt aggódhat öt hónappal az elnökválasztások előtt: egy kedden ismertetett felmérés szerint támogatottsága mindössze 47 százalékos az amerikai választók között, csupán egy százalékponttal előzi meg Mitt Romneyt. Ehhez hasonlóan alacsony szintet utoljára januárban mértek nála.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.