Obama emberi jogi kérdéseket is felvet majd Kubában

MTI

2016. február 18., csütörtök 23:02

Kubába tervezett és történelminek minősített látogatásán az amerikai elnök emberi jogi kérdéseket és más amerikai aggodalmakat is felvet majd a kubai vezetővel, Raúl Castróval tervezett találkozóján – tudatta maga Barack Obama csütörtökön mikroblogján keresztül.

A látogatását bejelentő Twitter-üzenetében Barack Obama fontosnak tartotta közölni azt is, hogy az Egyesült Államoknak még vannak nézetkülönbségei a kubai kormánnyal, és ezeket közvetlenül is felveti majd Havannában.

„Kuba nem fog megváltozni egyetlen éjszaka alatt, s az országaink közötti nézetkülönbségek sem tűnnek el gyorsan. De Kuba-politikánk vezérelve változatlanul az, hogy döntéseinkkel a kubai nép életét jobbítsuk” – ezt már Ben Rhodes, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának stratégiai kommunikációért felelős helyettese írta blogján. Elemzésében Rhodes részletesen felidézi az Obama-kormányzat kubai politikáját, mindazon megfontolásokat és lépéseket, amelyek az elnök mostani látogatásához vezettek. Hangsúlyozza egyúttal, hogy a kubai nyitás az Egyesült Államok számára is új lehetőségeket nyit meg egész Latin-Amerikában.

A korlátok lebontása

Rhodes szerint Obama azzal az üzenettel indul a szigetországba, hogy az Egyesült Államok és Kuba viszonyát nem szabad meghatároznia „a múlt összetett és nehéz történelmének”. Washington az amerikai üzleti lehetőségek bővítését, a két ország közötti utazási korlátok lebontását szeretné. A nemzetbiztonsági tanácsadó helyettese megjegyezte, hogy a Fehér Ház végső célja meggyőzni a kongresszust, hogy oldja fel a Kuba elleni kereskedelmi embargót. Rhodes megerősítette azt is, hogy Barack Obama Havannában találkozik Raúl Castro kubai vezetővel, de az országot fél évszázadon át irányító Fidel Castróval „nincs tervben” találkozó.

Közben Josh Earnest fehér házi szóvivő szokásos napi sajtóértekezletén azt erősítette meg, hogy Obama Kubában nemcsak Raúl Castróval találkozik majd, hanem a kubai változásokat sürgető civil csoportok képviselőivel is.

Vegyes fogadtatás

Az éppen Washingtonban tárgyaló kubai külkereskedelmi miniszter, Rodrigo Malmierca Díaz egy interjúban üdvözölte és Kuba számára jó hírnek nevezte Obama várható látogatását. Az amerikai republikánus politikusok körében azonban nem egyöntetűen pozitív a látogatás fogadtatása. A párt jelöltségére pályázó politikusok közül Ted Cruz texasi és Marco Rubio floridai szenátor – mindkettőjüknek kubai felmenőik vannak – elítélte az Obama-vizitet, és elítélően nyilatkozott a Kubában született floridai politikus, Ileana Ros-Lehtinen is, aki szégyenletesnek nevezte Barack Obama kubai vizitjét.

A Fehér Ház csütörtökön bejelentette azt is, hogy az amerikai elnök Kubából Argentínába utazik, ahol tárgyal majd Mauricio Macrí elnökkel.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.