Obama felhívta Montit

Bánhidi Noémi

2012. május 16., szerda 16:27

Az amerikai elnök kedden telefonon beszélt az olasz kormányfővel az európai gazdasági helyzetről. A két politikus megállapodott, hogy fokozzák a gazdaság élénkítésére és a munkahelyek teremtésére tett kísérleteket.

Olaszország a gazdasági és pénzügyi válság miatt „még teljes szükséghelyzetben” van – figyelmeztetett Mario Monti olasz kormányfő szerdán. Szemben a novemberi helyzettel, amikor Olaszország maga is a válság egyik gócpontja volt, történt némi változás – tette hozzá. „Hatalmas lépéseket tettünk előre” – szögezte le a kormányfő egy római államigazgatási fórumon tartott beszédében. Amennyiben az európai válság tovább mélyülne, Olaszországot nem lehetne érte felelőssé tenni, mert Róma megtette a kötelességét.

Olaszország lelkiismerete tiszta” – biztosította hallgatóságát Monti, kifejezte viszont aggodalmát az európai gazdaság és Görögország helyzete miatt. A 68 éves kormányfő bírálta az olasz adóhatóság, az Equitalia irodái elleni, egyre durvábbá váló tiltakozásokat, és szolidaritását nyilvánította ki az államigazgatásban dolgozókkal, akik „népszerűtlen funkciókat” töltenek be. Az utóbbi napokban több városban – részben erőszakkal párosuló – Equitalia-ellenes megmozdulások voltak. (MTI)

Pénteken és szombaton G8-találkozót tartanak Camp Davidben, amelyet szintén kétnapos NATO-csúcs követ vasárnap Chicagóban. Barack Obama amerikai elnök és Mario Monti olasz kormányfő telefonon megállapodtak, hogy nagyobb erőfeszítéseket tesznek a foglalkoztatás és a növekedés elérésére.

A Corriere Della Sera olasz lap értesülései szerint az amerikai elnök köszönetét fejezte ki Olaszországnak a NATO-ban tett jelentős hozzájárulásáért. A két politikus az európai gazdaság helyzetén kívül kitért az afganisztáni átmenet kérdésére is, amely a NATO-csúcs egyik fő témáját képezi. Ráadásul Mario Monti beleegyezett, hogy a G8-csúcson bemutatja az olasz kormány előrelépéseit a „Gazdasági és globális ügyek” címet viselő első ülésszakon.

Obama és Monti telefonos eszmecseréje pár órával Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande új francia elnök berlini találkozója után történt, ahol nem sikerült közös nevezőre jutni az európai gazdasági válság leküzdésének kezelésében. Ugyanezen a napon jelentette be Görögország, hogy új választásokat írnak ki, mivel a május 6-i választások óta képtelenek kormányt alakítani. Ráadásul felmerült Athén euróövezetből való esetleges távozása is, amely beláthatatlan következményekkel járna az európai gazdaságra. Fontos fordulópontok történtek tehát a közelgő G8-csúcs előtt, amelyekre a politikusoknak mindenképp megoldást kell találniuk.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.