Obama: Látjuk az új nap fényét + Képek

BL

2012. május 2., szerda 07:24, frissítve: szerda 10:16

Amerika célja nem az, hogy a saját képére formálja át Afganisztánt, hanem az, hogy legyőzze az al-Kaidát és megfossza a terrorszervezetet az újjászerveződés lehetőségétől – jelentette ki Barack Obama elnök az afganisztáni bagrámi amerikai katonai bázisról, az egyesült államokbeli keleti parti kedd esti fő televíziós műsoridőben, élőben közvetített beszédében.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem épít állandó támaszpontokat Afganisztánban és hogy az amerikaiak nem fognak járőrözni a városokban és a hegyekben. Obama történelminek nevezte a közép-ázsiai országban tett meglepetésszerű látogatása során Hamid Karzai afgán elnökkel 10 évre aláírt stratégiai partnerségi egyezményt.

Obama a katonák előtt
Obama a katonák előtt
Fotó: Reuters

 

A csapaterősítés meggyengítette a tálibokat, de a felkelés szívóssága, a szűnni nem akaró korrupció és a Pakisztán részéről tanúsított szelektív együttműködés komoly veszélyt jelent az amerikai erőfeszítésekre – derült ki a Pentagonnak az afganisztáni helyzetről a kongresszus számára készített, kedden nyilvánosságra hozott féléves jelentéséből.

„Látjuk az új nap fényét a horizonton” – mondta az elnök, aki beszédében leszögezte: az amerikaiak azért nem távoznak azonnal, mert lehetőséget akarnak adni Afganisztánnak a stabilizációra és mert felelősségteljesen kívánják befejezni azt, amit elkezdtek. Az elnök megismételte, hogy a szükségesnél egyetlen nappal tovább sem kívánja veszélynek kitenni az amerikaiakat, és felidézte, hogy az iraki háború befejezésével a korábban harcoló csapatok fele már túl van a kockázaton.

„Szabad előttünk az út”

Obama a televíziók által sugárzott és a korábban a Bagrámban több mint háromezer amerikai katona körében elmondott beszédében egyaránt emlékeztetett rá, hogy az elmúlt három év során az általa elrendelt 33 ezer fős csapaterősítésnek köszönhetően sikerült megtörni a tálibok lendületét és az al-Kaida terrorszervezet harminc csúcsvezetője közül húszat likvidálni. „Szabad előttünk az út, hogy teljesítsük küldetésünket Afganisztánban, miközben elvisszük az igazságszolgáltatást az al-Kaidának” – mondta Barack Obama.

Megérkezik az elnök
Megérkezik az elnök a bagrámi támaszpontra
Fotó: Reuters


Az elnök az Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére likvidálásának első évfordulójára időzített beszédében emlékeztetett rá, hogy Afganisztán volt az az ország, amely a terroristavezér menedékéül szolgált, ahol az al-Kaida kiképezte az általa toborzott szélsőségeseket és ahol kitervelte az Amerika elleni, mintegy 3000 áldozatot követelő, szeptember 11-i terrortámadást.

Kivonulnak

Elmondta, hogy az Afganisztánban elkezdődött átmenet keretében az ország lakossága mintegy felének biztonságát már a helyi fegyveres erők garantálják. Az elnök szerint a NATO május végi, chicagói csúcstalálkozóján a szövetségesek meg fogják erősíteni, hogy jövőre már az afgán hadseregé lesz a vezető szerep a harcokban. A tavalyi 10 ezer amerikai katona után idén újabb 23 ezer hagyja el az országot, és 2014-ben teljes egészében a helyi fegyveres erők lesznek felelősek Afganisztán biztonságáért.

Obama rámutatott, hogy az idén 352 ezerre nő a szövetségesek által kiképzett haderő létszáma és hogy a chicagói tanácskozásán a NATO elkötelezettséget vállal „egy erős és fenntartható” afgán haderő támogatása mellett.

Nem hagyják magukra őket

A 10 éves stratégiai partnerségi egyezménnyel az elnök szerint az Egyesült Államok arról biztosította az afgánokat, hogy nem hagyja őket magukra, de szerepe a terrorizmus elleni harcra és a demokratikus intézmények kiépítésében való segítségnyújtásra fog korlátozódni. Obama külön aláhúzta a nemek egyenjogúságának fontosságát.

Barack Obama és Hamid Karzai aláírja a 10 éves stratégiai partnerségi egyezményt
Barack Obama és Hamid Karzai aláírja a 10 éves stratégiai partnerségi egyezményt
Fotó: Reuters


Obama ismételten tárgyalásos, igazságos és tartós békemegállapodásra szólított fel Afganisztánban, amelyben számít az erőszakkal felhagyó és az al-Kaidával szakító tálibok részvételére. Külön kiemelte a dél-ázsiai stabilitás fontosságát, s szerinte ebben Pakisztánnak is részt kell vállalnia. Az elnök beszédének ennél a részénél részletezte azt, hogy Amerika nem kívánja a saját képére formálni a szuverén Afganisztánt.

„Itt az ideje Amerika megújításának” – hangoztatta választási kampány jegyében Obama, aki hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők tagjai minden tőlük telhetőt megtettek az országért, ezért a hazának is dolga, hogy a gazdaságába befogadja a hazatérőket.

Váratlan kabuli útjával Obama, legalábbis a reményei szerint, látványosan zárta le a közte és a republikánus elnökjelöltség várományosa, Mitt Romney között a Bin Laden megölésének évfordulóján kibontakozott vitát. Romney azzal vádolta meg az elnököt, hogy magát előtérbe tolva „átpolitizálta” az évfordulót. „Még Jimmy Carter is parancsot adott volna erre” – jelentette ki Romney a tétovának tartott, ugyanakkor az 1980-ban kudarcba fulladt teheráni amerikai túszszabadítást elrendelő volt demokrata elnökre utalva, amikor megkérdezték tőle, hogy ő is ugyanúgy elrendelte volna-e a terroristavezér Pakisztánban történő megsemmisítését, mint azt a Fehér Ház jelenlegi ura tette.

Mit mondtak korábban?

Obama ezzel kapcsolatban – riválisának neve említésen nélkül – arra hívta fel a figyelmet, hogy egyesek korábbi kijelentései szöges ellentétben állnak azzal, amiket most mondanak. „Csak azt javasolnám, hogy mindenki vessen egy pillantást az egyes emberek arra vonatkozó kijelentéseire, hogy helyes lenne-e Pakisztánba menni Bin Laden kiiktatása érdekében… én azt mondtam, hogy ha tiszta célponttá válik, Bin Laden nyomába eredek, és így is tettem” – mondta az elnök.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Obama televíziós beszéde
Obama televíziós beszéde
Fotó: Reuters


Az Obama újraválasztásáért dolgozó kampánystáb „segített” a választók memóriájának felfrissítésében, és emlékeztetett rá, hogy az előző választási kampány küszöbén, 2007-ben az akkor ugyancsak versenybe szállt Romney még így fogalmazott: „Nem érdemes eget és földet megmozgatni és dollármilliárdokat elkölteni annak érdekében, hogy megpróbáljunk egyetlen embert kézre keríteni.” 2008-ban egyébként még Obama akkori demokrata ellenfele, Hillary Clinton és John McCain republikánus elnökjelölt egyaránt bírálta a jelenlegi elnököt azért, mert kész lett volna a szövetséges Pakisztánban is üldöztetni Bin Ladent,

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.