Obama sorsát is jelezheti a különleges választás - Magyar Nemzet

Obama sorsát is jelezheti a különleges választás

2012. június 5., kedd 18:04

Igazi politikai ritkaság következhet be kedden Wisconsinban, ha a demokratáknak sikerül visszahívatniuk Scott Walkert, az állam konzervatív kormányzóját, akit csupán két éve választottak meg.

A republikánus Walker még tavaly tavasszal váltotta ki a baloldaliak haragját. A Tea Party-féle megszorításokra alapuló konzervativizmus egyik legtipikusabb politikusa szinte minden kollektív tárgyalási joguktól megfosztotta volna a szakszervezeteket, gyakorlatilag értelmetlenné téve létezésüket – mindezt a spórolás és a költségvetés kiegyenlítése érdekében. Az ellentmondásos törvény nagy felháborodást váltott ki: tízezres tömegtüntetések követelték visszavonását, tiltakozók csoportjai költöztek be az állami törvényhozás épületébe, a demokrata szenátorok pedig az államon kívülre szöktek, és napokig különféle motelekben bujkáltak, hogy megakadályozzák a rendelet elfogadását. A demokraták végül majd egymillió aláírást gyűjtöttek össze, így lehetségessé vált, ami eddig összesen háromszor történt meg az országban: Walker csupán két év után újra kénytelen megküzdeni kormányzói székéért.

Wisconsin tehát hónapok óta választási lázban ég: a televíziós csatornákat elárasztották a politikai hirdetések, hiszen a felek több mint 60 millió dollárt költöttek kampányra – jóval többet, mint eddig bármikor. Walker több forráshoz jutott hozzá, ellenfele, Tom Barrett, Milwaukee polgármestere viszont nehezebb helyzete ellenére beérte vetélytársát – a legutóbbi adatok szerint csupán 0,1 százalék választja el a két politikust.

A verseny azonban nem csupán a visszahívás ritkasága miatt érdekes: elemzők szerint az eredmény jó előrejelzés a novemberi elnökválasztás kimenetelét tekintve is. Barack Obama 2008-ban könnyedén nyerni tudott Wisconsinban, két évvel később azonban az állam demokratái elvesztették a törvényhozás mindkét házát, és a kormányzói posztot is. A mai eredmény megmutathatja, sikerült-e visszaszereznie valamit a baloldalnak az elvesztett népszerűségből. A küzdő felek szerint azonban még ennél is többről van szó: nem két politikus, hanem két ideológia csap össze. A republikánus oldal szerint „Walker győzelme a felelősségteljes költségvetési politika győzelme is lesz”, Barrett viszont úgy véli, a választók arról döntenek majd, akarnak-e továbbra is egy „szélsőjobboldali kormányzó irányítása alatt élni, aki nem átallja elvenni a munkások jogait”.

(The New York Times, nytimes.com, CNN, cnn.com)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.