Obama szívesen megmondaná, mi a fő téma

2014. szeptember 24., szerda 01:01

Barack Obama amerikai elnök azt kérte az ENSZ New York-i klímacsúcsán kedden, hogy kössenek ambiciózus nemzetközi megállapodást az éghajlatváltozás ellen, és ebben vállaljanak komoly kötelezettségeket a feltörekvő országok is, és mindenki lépjen túl a gazdag ország-szegény ország régi ellentétén, mert ez akadályozza a haladást a tárgyalásokon.

„Olyan megállapodásra van szükség, amely tükrözi a gazdasági realitásokat a következő évtizedben és azután is. Ambiciózusnak kell lennie, mert ez az a szint, amelyet a kihívás megkövetel” – mondta felszólalásában. A globális egyezményben komoly vállalásokra van szükség egyes felemelkedő gazdaságok részéről is, amelyek fokozni fogják az üvegházhatású gázok kibocsátását, amint tovább növekszik a gazdaságuk. „Nem lehetnek kivételek. Nincs ország, amely egyedül meg tudna birkózni ezzel a globális veszéllyel” – jelentette ki.

„Bármelyek legyenek is a pillanatnyi kihívások, amelyekre ezen a héten válaszolnunk kell (az ENSZ Közgyűlésében) – terrorizmus, instabilitás, egyenlőtlenségek, betegségek – van egy téma, amely a többinél látványosabban jelöli ki a század körvonalait: ez az éghajlatváltozás gyors és növekvő veszélye” – mondta.

Obama Kínát is becsatornázta az ügybe

Közölte, hogy mielőtt az emelvényre lépett, találkozott Csang Kao-li kínai első miniszterelnök-helyettessel, és egyetértettek abban, hogy a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának „a felelőssége a vezetés” a küzdelemben. Az Egyesült Államok vállalja, hogy 2020 végére 17 százalékkal csökkenti kibocsátását a 2005-ös szinthez viszonyítva – mondta.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.