Obama vezet a "csatatér-államokban"

WL

2012. augusztus 1., szerda 22:27

Barack Obama támogatottsága 50 százalék feletti három kulcsfontosságú "ingaállamban", Floridában, Ohióban és Pennsylvaniában; ha az elnök ezekben győzni tud, sikerül újraválasztatnia magát – sugallja a Quinnipac Egyetem, a CBS News és a The New York Times szerdán közzétett közvélemény-kutatása.

Obama Floridában 51-45, Ohióban 50-44, Pennsylvaniában pedig 53-42 százalék arányban vezet leendő republikánus kihívójával, Mitt Romney-val szemben. „Inga-” vagy „csatatér-államoknak” az amerikai politikai zsargonban azt a mintegy tucatnyi tagállamot nevezik, amelyek lakossága nem szavaz elkötelezetten és tendenciaszerűen az egyik vagy a másik nagy pártra, és amelyek meggyőzéséért a jelöltek kampányapparátusa a lehető legélesebb csatákat vívja. Florida, Ohio és Pennsylvania az „ingállamok” közül a népesebbek közé tartozik, amelyeknek az elnököt megválasztó elektori testületben a többiekhez képest több szavazatuk lesz.

Peter Brown, a Quinnipac Egyetem közvélemény-kutató intézetének igazgatóhelyettese szerint ha ma tartanák a választást, akkor Obama elnyerné második mandátumát. Brown rámutatott, hogy az elnök az „ingaállamokban” jobban áll, mint országos szinten, részben azért, mert itt a munkanélküliségi mutatók is jobbak az átlagosnál. Az állás a november 6-i választásokig még megváltozhat, mert a szavazók egy része a három közül még egyik államban sem döntötte el, hogy kire adja le voksát, emellett az Obama-tábor 11-15 százaléka és a Romney-tábor 9-10 százaléka elvben még mindhárom helyen lebeszélhető a választásáról.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.