Ők belebuktak - ki a következő?

Kovács András

2012. május 1., kedd 06:30, frissítve: kedd 09:14

A Lehmann Brothers 2008-as összeomlása óta kilenc előre hozott választást tartottak Európában és Észak-Amerikában. Ezek közül három esetben maradt hatalmon a korábbi kabinet, míg volt olyan eset, hogy totális vereséget szenvedtek a hatalmon lévő erők.

2008. szeptember 15-én omlott össze a Lehmann Brothers amerikai bankház, amellyel kezdetét vette az 1929–1933 óta nem látott gazdasági világválság. A súlyos krízis következtében legutóbb a holland és a cseh kormány bomlott föl, és várhatóan még további hasonló változások történhetnek az euroatlanti térségben. Az MNO összegyűjtötte, hogy az azóta eltelt több mint három és fél évben mely európai és észak-amerikai országokban tartottak előre hozott választásokat.

2008. október 14-én előre hozott választásokat tartottak Kanadában, amely szorosan nem kapcsolódott a gazdasági válsághoz, de időben már mindenképpen idetartozik. A voksoláson Stephen Harper miniszterelnök konzervatív pártja diadalmaskodott, azonban nem tudott abszolút többséget szerezni, így kisebbségi kormányzással kezdte meg fölvenni a harcot az egyre jobban kiteljesedő recesszióval.

541 napig alkudoztak

A következő előre hozott választást Görögországban 2009. október 4-én tartották, amelyen megbukott a korábbi jobbközép kabinet, amelyet a Kosztasz Karamanlisz-féle Új Demokrácia vezetett. A voksoláson a balközép Pánhellén Szocialista Mozgalom megszerezte a mandátumok több mint 50 százalékát, így egyedül láthatott hozzá az óriási államadósság és költségvetési hiány leszorításához.

Bár a gazdasági válsághoz nem kötődött szorosan, de 2010 tavaszán megbukott a jobbközép belga kormány, majd június 13-án előre hozott választásokat tartottak. A voksolást követően 541 napon keresztül tartó koalíciós alkudozás vette kezdetét, majd a szocialista Elio de Rupo alakított kormányt, és kezdett hozzá az elengedhetetlen gazdasági átalakításokhoz, amely az államadósság csökkentését szolgálja.

Elsöprő konzervatív siker

Az előre hozott választások sora Írországban folytatódott 2011. február 25-én, ahol az évtizedek óta kormányzó jobbközép Fianna Fail csupán a harmadik helyet szerezte meg a szintén jobboldali Fine Gael és a Munkáspárt mögött. Végül a két legnagyobb párt alakított kormányt, és kezdett hozzá a szigetország gazdaságának a rendbetételéhez, amiben már most is több sikert tudtak fölmutatni, többek között azt, hogy megindult a gazdaság bővülése.

Május 2-án Kanadában tartottak ismételten előre hozott választást, mivel a kisebbségi konzervatív kormány nem tudta elfogadtatni a költségvetést a parlamenttel. A voksoláson a jobbközép erők végül abszolút többséget szereztek, így egyedül folytathatták a gazdaság rendbetételét az észak-amerikai országban.

Maradt a jobboldali kormány

2011. szeptember 17-én Lettországban tartottak előre hozott választást, azonban ebben az esetben nem a gazdasági válság váltotta ki a kormány bukását, hanem egy a parlament feloszlatásáról szóló népszavazás. Egyébként a voksoláson nem bukott meg a kormány, hanem továbbra is hivatalban maradt Valdis Dombrovskis jobbközép kabinetje.

Spanyolországban viszonylag hosszú idő után bukott meg 2011 nyarán a José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök vezette szocialista kormány, majd a november 20-i előre hozott választáson abszolút többséget szerzett a Mariano Rajoy által elnökölt Néppárt. Az óriási munkanélküliséggel és államadóssággal küszködő mediterrán ország legalább azt elmondhatja, hogy stabil kormánya lesz 2015-ig.

Szlovákiában tarolt a baloldal

December 4-én Szlovéniában a korábbi baloldali kabinet totális összeomlása miatt tartottak előre hozott választást. A voksoláson a jobboldali erők bár nem arattak egyértelmű győzelmet, végül mégis Janez Jansa korábbi miniszterelnök vezetésével alakult új kabinet.

Végül 2012. március 10-én Szlovákiában tartottak idő előtti szavazást, amelyen Robert Fico pártja az ország történetében először abszolút többséget szerzett. A jobbközép pártok totálisan összeomlottak, és egyelőre úgy tűnik, hogy beláthatatlan időn belül nem lesznek képesek hatalomra kerülni.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.