Őket érintette leginkább a szlovák állampolgársági törvény

2012. január 29., vasárnap 17:32

Legtöbben a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítették el eredeti szlovák állampolgárságukat – közölte Lubomíra Miklovicová, a szlovák belügyminisztérium képviselője a hét végén a pozsonyi SITA kereskedelmi hírügynökséggel.

Miklovicová elmondta: 2010. július 17., amikor életbe lépett a kettős állampolgárságot kizáró módosított szlovák állampolgársági törvény, és 2012. január 20. között összesen 206 személy – 93 férfi és 113 nő – veszítette el szlovák állampolgárságát más állampolgárság felvétele következtében. Közülük 103 személy cseh, 24 német, 23 magyar és 22 osztrák állampolgárságot vett fel.

A szlovák belügyminisztérium saját maga nem vizsgálódik, ki vett fel más állampolgárságot, a számokat az érintettek bejelentése alapján állították össze.

„Az állampolgárnak kötelessége, hogy az új állampolgárság megszerzéséről haladéktalanul értesítse az illetékes hatóságokat. Ellenkező esetben kihágást követ el, amelyért akár 3319 eurós büntetést is kiszabhatnak rá. A törvény szerint a szlovák állampolgárság elvesztése automatikus” – szögezte le Miklovicová.

A jelenleg érvényben lévő szlovák állampolgársági törvényt a Robert Fico vezette kormánykoalíció fogadta el 2010 májusában, válaszul a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre.

Az Iveta Radicová vezette új kormány ugyan ígéretet tett a törvény újabb módosítására, de javaslatait a parlamentben nem tudta keresztülvinni. A Híd magyar–szlovák párt kezdeményezésére a koalíciós képviselők egy csoportja tavaly az alkotmánybíróságon támadta meg a Fico-féle törvényt, de a testület még nem foglalt állást ez ügyben.

A kettős állampolgárság ügye miatt feszültség keletkezett Pozsony és Budapest között is. Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövet szerint az ügy megoldásához valószínűleg politikai döntésre lesz szükség.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.