Októberben kezdenek a Tóásó-ügyhöz

PR

2012. szeptember 20., csütörtök 21:03

Október elsejére halasztották Bolíviában a terrorista összeesküvéssel vádolt Tóásó Előd és további 38 személy ügyében az érdemi tárgyalás megkezdését, s egyben arról is döntöttek, hogy annak helyszíne La Paz lesz – jelentette be Sixto Fernández, az illetékes bíróság elnöke.

Az ABI bolíviai hírügynökség és a La Razón című bolíviai napilap tudósítása szerint már kiválasztották az ügyben eljáró öttagú bírói tanács három ülnökét (mindhárom nő) a két – már kijelölt – hivatásos bíró mellé. Augusztus első felében ugyanis – a bolíviai belügyminisztérium kérésének eleget téve – visszaadta megbízatását az ügyben addig eljáró három ülnök. Előzőleg a két hivatásos bírót mentették fel, megüresedett helyüket azóta már betöltötték.

Tóásó Elődnek már szabadlábon kellene lennie a bolíviai törvények szerint – erről Adrian Oliva Alcazar beszélt a Hír TV-nek. A bolíviai ellenzéki politikus jelezte, hogy ha átveszik a hatalmat, akkor az eddigi jogsértések miatt bíróság elé állítják Evo Morales jelenlegi államfőt. – Latin-amerikai országok politikusainak egy szervezetével is együttműködik a magyar kormány Tóásó Előd ügyében – közölte korábban Németh Zsolt külügyi államtitkár.

Tóásó Előd nővére, Tóásó Edit és Lukács Csaba újságíró augusztus elején arról számolt be: Magyarországra került a Tóásó-ügy több dokumentuma, ám azt a család vissza kívánja juttatni a bolíviai hatóságoknak. Tudjon meg többet a Tóásó-ügyről!

A hírügynökség szerint az eredetileg szeptember 21-ére tervezett, de eddig is többször halasztott tárgyalás a jelenlegi állás szerint október első napján a fővárosban kezdődik, bár nem kizárt, hogy a per más városban, így Trinidadban vagy Tarijában folytatódik. Mivel az ügy 39 vádlottja különböző városokban van fogságban, továbbra sem könnyű kijelölni a tárgyalás végleges helyszínét. Ennek elsősorban az az oka, hogy több vádlott egészségi állapota nem teszi lehetővé az utazást. Egy korábbi bíróság úgy döntött, hogy Santa Cruzban tartsák a pert, de helyszínként felmerült Cochabamba város is.

Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város szállodájában, a Las Américasban lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy „terrorista csoportot” számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a hatályos bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni ügyüket.

Tóásó Edit, Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője és Lukács Csaba egy korábbi sajtótájékoztatón
Tóásó Edit, Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője és Lukács Csaba egy korábbi sajtótájékoztatón
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.