Olajvezeték veszélyezteti az ősi Babilont

WL

2012. május 17., csütörtök 16:53

Az ősi Babilont veszélyezteti az új iraki olajvezeték, amely visszafordíthatatlan károkat okozhat a régészeti helyszínnek – hangsúlyozzák iraki örökségvédelmi szakemberek.

A 1,5 kilométeres olajvezetéket márciusban adták át, és a további bővítését készítik elő.

Babilon Bagdadtól 90 kilométerre délre található. Két híres ókori uralkodó is királyi székhelyévé választotta a várost – Hammurapi (Kr. e. 1792–1750) és II. Nabukodonozor (Kr. e. 604–562), aki az antik világ hét csodája közé sorolt függőkerteket építtette. A belső város területe 2,99 négyzetkilométer, de a külső városfalak, amelyek keletről és nyugatról veszik körbe Babilont, 9,56 négyzetkilométeres területet határolnak be. A régészeti helyszínen az ásatások 1935-ben kezdődtek, de a terület jelentős része mindmáig feltáratlan.

Az olajipari minisztérium közleménye szerint az olajvezeték nyomvonala több száz méterre van a régészeti helyszíntől, és az előkészítő munkálatok során nem fedeztek fel archeológiai leletekre utaló jeleket.

Kaisz Rasid, az iraki legfelsőbb régészeti és örökségvédelmi testület vezetője rámutatott, hogy az olajvezeték érinti a régészeti helyszínt. „Óriási veszélyt jelent a romváros számára, gondoljunk a környezetszennyezésre vagy az olajvezeték esetleges felrobbanására” – közölte Rasid.

Mariam Omran, Babil tartomány örökségvédelmi hivatalának vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a régészeti leletek esetleg csupán néhány centiméteres mélységben helyezkedhetnek el.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.