Olaszország nem akar újabb EU-missziót a Földközi-tengeren

MN

2017. július 17., hétfő 17:36, frissítve: hétfő 17:42

Olaszország megakadályozta az európai uniós külügyminiszterek hétfői, brüsszeli tanácsülésén az embercsempészet ellen, illetve a menedékkérők kimentése érdekében indított, Sophia elnevezésű földközi-tengeri művelet mandátumának meghosszabbítását – idéz névtelenséget kérő diplomáciai forrásokat az MTI.

A 2015-ben indított misszió – amelyben hét ország kilenc hajója vett részt – hatálya július 27-én jár le, de egyes szakemberek szerint az Olaszország számára egy ideje már inkább nehézséget, mint segítséget jelent.

Egy, a brit Lordok Háza számára készült jelentés szerint az EU-s misszió valójában megkönnyíti az embercsempészek dolgát, és mágnesként hat a bevándorlókra. Az embercsempészeknek ugyanis nem kell az olasz partokig elvinniük a migránsokat, elég csak elérni a nemzetközi vizeket, ahol már számíthatnak arra, hogy az EU hajói megmentik és Olaszországba viszik őket.

A név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint nem zárható ki, hogy Róma a lépéssel rá akar kényszeríteni más tagországokat a menedékkérők befogadására. Korábban az olasz kormány már felvetette, hogy lezárja a déli kikötőket a migránsokat a tengeren mentő – és ezzel közvetve szintén az embercsempészeket segítő – civil szervezetek hajói előtt. 

2017 első hat hónapjában mintegy 85 ezer menekült és migráns ért partot Olaszországban, nagyjából ötödével több, mint a tavalyi év azonos időszakában. Annak ellenére, hogy a Sophia hadművelet keretében a hivatalos adatok szerint 450 hajót semmisítettek meg, és 110 embert vettek őrizetbe embercsempészet gyanújával.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.