Olaszországban is tüntetésekkel ”ünnepelték” május elsejét

Bánhidi Noémi

2012. május 2., szerda 20:59

Olaszországban országszerte tüntetéseket tartottak a munka ünnepén. ”Az idei május elseje nem örömünnep” – nyilatkozta Elsa Fornero olasz munkaügyi miniszter, míg az elégedetlen olasz állampolgárok többek között a magas adók csökkentését és a gazdasági növekedés serkentését követelték számos olasz városban.

A hosszú hétvégén számos felvonulást, demonstrációt és tiltakozást szerveztek Olaszország-szerte. Itália Mario Monti olasz miniszterelnök szerint is „rossz időket” él át, amely tükröződött a hosszú hétvégén tartott megmozdulások hangulatán is. A gazdasági válság rendkívül súlyosan sújtja Olaszországot is, ahol a napokban ismét megszorításokról határozott a hazai kormány.

A három legnagyobb olasz szakszervezet, a Cgil, a Cisl és az Uil közösen tartották demonstrációjukat a közép-olaszországi Rieti városában. A tüntetéseken a főként a magas adók csökkentését és a gazdasági növekedés elérését sürgették. Az Általános Olasz Munkásszövetség (Cgil) főtitkára, Susanna Camusso így nyilatkozott: „Azt követeljük, hogy a kormány hagyjon fel a recessziót okozó megszorító gazdaságpolitikával, és ösztönözze a gazdasági növekedést.”

Torinóban zavargások törtek ki, miután a menet élén vonuló polgármestert, Piero Fassinót néhány szitkozódó fiatal meg akarta közelíteni az Askatasuna nevű közösségi ház közelében. A rendőrség azonnal körbefogta a polgármestert, hogy megakadályozza a fiatalok támadását, ennek ellenére zűrzavar alakult ki a torinói utcán. Az összecsapásokban nyolc tüntető és hat rendőr megsebesült, három demonstrálót pedig, akiket hivatalos személy elleni erőszak vádjával elfogtak, óvadék ellenében hazaengedtek.

Kevésbé feszült megmozdulásokra Milánóban, valamint Palermóban is sor került. Milánóban tízezer olasz állampolgár vett részt szintén a három legnagyobb olasz szakszervezet által szervezett demonstrációkon. Az észak-olasz nagyvárosban főként a munkanélküliség, a megélhetésért való aggodalom, az alacsony jövedelmek, valamint a megszorító gazdaságpolitika következményeinek sürgős orvoslására szólították fel a Monti-kormányt.

A kormányellenes tüntetésekkel egy időben tartották Milánóban az Euro Mayday nevű, több európai nagyvárosban évente megrendezendő utcai elektronikus zenei fesztivált, amelyet a létbizonytalanság és a rasszizmus elleni összefogás jegyében hoztak létre a szervezők.

Rómában a 22 éve hagyományosan megrendezett május elsejei ingyenes koncerten egyperces néma csönddel emlékeztek a gazdasági válság áldozataira. Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett az olaszországi öngyilkosságok száma, amely főként a gazdasági válság által okozott fokozódó létbizonytalansággal hozható összefüggésbe.

Az olasz államfő méltatta Mario Monti olasz kormányfő strukturális reformjait, és biztatni próbálta a hazai állampolgárokat. Giorgio Napolitano az állami ünnepségeken úgy nyilatkozott, hogy „jelenleg rossz a helyzet, de a folyamatban lévő reformok jók”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Olaszországban egyre súlyosabb következményei jelentkeznek a gazdasági válságnak, a kormány megszorító intézkedései pedig egyre inkább elégedetlenséget váltanak ki az olasz lakosságból. Egy friss Eurostat-felmérésből kiderül, hogy Itáliában 2004 óta nem volt ilyen magas a munkanélküliség, amely jelenleg 9,8 százalékra rúg, a mediterrán ország államadóssága pedig tavaly elérte a GDP 120 százalékát.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.