Oltyáni útlevél: mit reagálna Bukarest a székelyföldi magyar útlevélre?

Lukács Csaba

Lukács Csaba

2017. szeptember 16., szombat 14:45, frissítve: szombat 21:00

Hagyományos módon, vagyis kenyérrel és sóval fogadják az érkezőket az Olt folyó hídjánál felállított vámnál Slatina város közelében, számol be az Eveniment de Olt nevű helyi lap. Ezen a hétvégén ugyanis kulturális fesztivált tartanak a havasalföldi településen, ahova csak az oltyán útlevéllel engedik be a vendégeket.

Ennek érdekében még a regáti megyeközpontba érkező főút forgalmát is megállították, hogy rendőrök osztogassák a sofőröknek az Oltyán Köztársaságba való belépéshez szükséges passzusokat.

 
Az „útlevél”. Forrás: Mediafax.ro
 

A Mediafax országos hírügynökség beszámolója szerint az idén immár huszonharmadik alkalommal megszervezett humoros esemény neve Oltyánok és a világ többi része. Az útlevél ugyan csak három napig érvényes, de ez idő alatt rengeteg kulturális programon lehet részt venni vele.

A hivatalosságokat (polgármester, megyei tanács elnöke és prefektus) vörös szőnyeg helyett az „Oltyánnak szült az anyám” nóta dallamaival fogadták, és elmondták nekik, hogy arrafelé a vicceket nem elmondják, hanem eljátsszák az emberek. A rendezvényen fellépő bukaresti művészek el voltak ragadtatva a szervezéstől és örültek a kettős állampolgárságnak.

„Mindenkinek jut oltyán útlevél, póréhagyma, friss must és kolbász!” – csábította a rendezvényre egész Romániából a vendégeket pénteken Emil Mot, Slatina város polgármestere.

Gondoljuk csak el, milyen világraszóló botrányt csinálnának Bukarestben, ha ugyanezt Székelyföldön szervezték volna meg az erdélyi magyarok. Vámmal, útlevéllel, ahogy az oltyánok tették.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.