Önpusztításba menekülnek a szíriai kamaszok

MTI

2017. március 7., kedd 11:53, frissítve: kedd 12:01

Számtalan gyerek tapasztalja meg a már-már elviselhetetlen mértékű, „toxikus” stresszt a polgárháborús Szíriában, és sokan önpusztítással reagálnak rá – írta keddi jelentésében a Save the Children nemzetközi segélyszervezet.

A gyerekek nem érzik magukat biztonságban sem otthon, sem az iskolában, és a folyamatos rettegés miatt sokuknál vizelet-visszatartási, illetve beszédproblémák alakulnak ki. Akadnak olyanok is, akik teljesen megnémultak az immár hat éve tartó polgárháborúban átélt borzalmak miatt.

Drog, öngyilkosság, alkohol

Számtalan kamasz menekül önpusztításba, amelynek formái sokfélék: vannak, akik öngyilkosságot kísérelnek meg, míg mások a drogokban és az alkoholban keresnek menekvést, vagy maguk is fegyvert fognak – hívta fel a figyelmet a Save the Children.

„Legalább hárommillió, hat év alatti szíriai gyerek semmi mást nem látott az elmúlt években, csak pusztítást, és további milliók nőttek fel rettegésben” – tette hozzá a londoni székhelyű szervezet Láthatatlan sebek című jelentésében.

„A háború hatodik évével elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy a gyerekek visszafordíthatatlan károkat szenvedhetnek a fejlődésüket leginkább meghatározó időszakban” – mondta Marcia Brophy, a Save the Children pszichológiai tanácsadója. „Soha nem volt nagyobb a kockázata annak, hogy elveszítünk egy teljes nemzedéket, amely megadja magát a traumának és az elviselhetetlen stressznek.”

A segélyszervezet kutatói 458 gyerekkel, fiatallal és felnőttel beszéltek Szíria hét, nagyrészt felkelők kezén lévő tartományában 2016 decembere és 2017 februárja között.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Toxikus és poszttraumás stressz

A jelentés szerint a megkérdezettek 80 százaléka úgy látja, hogy a Szíriában élő gyerekek agresszívabbak lettek az elmúlt években, és 71 százalék arról számolt be, hogy a kicsik gyakrabban vizelnek ágyba. A szakértők szerint mindkét tünet jellemzője a toxikus stressznek és a poszttraumás stressz szindrómának is. Ezek a pszichés betegségek megszakíthatják az agy és egyéb szervek fejlődésének folyamatosságát, és felnőttkori mentális zavarokhoz, illetve függőséghez vezethetnek – magyarázta Alexandra Chen, a Harvard Egyetem szakértője.

A kiskorú interjúalanyok kétharmada elveszítette legalább egy hozzátartozóját, átélte, hogy lövik vagy bombázzák házát, sőt, akár sebeket is szerzett a polgárháborúban. A megkérdezett felnőttek több mint fele ismer olyan gyereket vagy kamaszt, aki fegyveres csoportokban harcolt.

„Cserbenhagytuk a Szíriában élő gyerekeket, akik közül soknak megfelelő segítség nélkül kell szembenéznie az átélt borzalmakkal” – mondta Brophy.

A Save the Children jelentése felszólította a harcoló feleket, hogy ne használjanak robbanóanyagot lakott területeken, hagyjanak fel az iskolák és kórházak támadásával, és ne sorozzanak be gyerekkatonákat. A szervezet egyúttal sürgette a nemzetközi közösséget, hogy bőkezűen támogassa a szíriai gyerekeknek mentális segítséget nyújtó programokat.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.