Orbán a keresztények védelmére szólít fel

2014. augusztus 12., kedd 11:34, frissítve: kedd 17:14

Az iraki keresztények védelmében való fellépést kért Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Tanács elnökének kedden elküldött levelében – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A magyar kormányt mélységes aggodalommal tölti el az a kegyetlen erőszak, amely már létében fenyegeti az iraki keresztény közösséget. Jelentések szerint az otthonukból elmenekülő keresztények száma elérheti akár a közösségük lélekszámának a negyedét. A helyzet napról napra tarthatatlanabb. Az Európai Uniónak azonnal határozott politikai választ kell adnia a fejleményekre, meg kell akadályoznia az észak-iraki keresztények elleni népirtást – szögezi le Orbán Viktor levelében.

Vissza kell térni a nyaralásból

Laurent Fabius francia külügyminiszter kedden ismét az EU külügyminiszteri tanácsának összehívását kérte, hogy tárgyaljanak a lehetséges fegyverszállításokról az Iszlám Állam (IÁ) ellen harcoló iraki kurdoknak.

 

Az utóbbi napokban a francia diplomácia vezetője és Federica Mogherini olasz külügyminiszter is a tanács összehívását kérte Catherine Ashtontól, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjétől. Fabius vasárnapi levelében azt írta: az uniónak sürgősen fegyverekkel és lőszerrel kell ellátnia az iraki kurdokat.
– Lehet azt mondani, hogy „ez szomorú, de nem tehetünk semmit”, „nekünk viszont nem ez az álláspontunk (...) Tudom, hogy a nyugati országokban ez a nyári szabadságok ideje, de amikor emberek halnak meg, akkor vissza kell térni a nyaralásból” – jelentette ki a külügyi tárca vezetője.

 

Az EU soros elnökségét ellátó Olaszország keddre összehívta az EU Politikai és Biztonsági Bizottságát (PBB) az iraki helyzet megvitatására. Előzetes hírügynökségi értesülések szerint ezen az ülésen nem várható döntés.

A kormányfő felidézi, hogy az (uniós kormány- és államfőket tömörítő) Európai Tanács már kifejezte az Európai Unió aggodalmát a közel-keleti kisebbségek helyzete miatt, és felidézi, hogy ő maga többször felvetette az unió közös felelősségét a keresztény közösségek megvédésében, legutóbb akkor, amikor a szíriai helyzetet vitatták meg az Európai Tanácsban.

A kormányfő a levélben arra kéri Herman van Rompuyt, hogy vegye az Európai Tanács következő, augusztus végi tanácskozása napirendjére az iraki keresztény közösség helyzetét. Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország támogat minden olyan megoldást, amely garantálja e keresztény közösség létét és jövőjét.

Egyre rosszabb a keresztények helyzete

Ismert, a hét végén a KDNP és a Külgazdasági és Külügyminisztérium is a keresztények elleni erőszak beszüntetésére szólított fel az iraki helyzet kapcsán. Navracsics Tibor miniszter vasárnap azt közölte, hogy a magyar kormány mintegy 70 ezer eurós sürgős humanitárius segélyt nyújt a keresztény közösségeknek és a kurdisztáni hatóságoknak.

Mióta megdöntötték Szaddám Huszein rezsimjét, azóta jelentősen romlott a keresztények helyzete Irakban – mutatott rá a Lánchíd Rádióban Csicsmann László. A Budapesti Corvinus Egyetem oktatója kifejtette, tíz évvel ezelőtt még másfél millióan éltek közülük a közel-keleti országban, ma már csak félmillióan. Ráadásul most már a radikális ISIS-csoport igyekszik is elüldözni őket a régióból.

Irakba indult hétfőn Fernando Filoni bíboros, a pápa személyes küldötte. Ferenc pápa pénzt is adott Filoni bíborosnak az iraki lakosság segítésére.

Menekülnek

Az Iszlám Állam szunnita terrorszervezet azzal fenyegetett meg több mint háromszáz jazidi kurd családot, hogy megölik őket, amennyiben nem térnek át a muszlim hitre – számoltak be augusztus 9-én szemtanúk és egy jazidi képviselő a Reuters hírügynökségnek. Az Irakot rettegésben tartó szélsőségesek az után fenyegették halállal a kisebbség tagjait, hogy pénteken az Egyesült Államok a kurd autonóm terület székhelye, Erbíl közelében dróncsapásokat mért a milícia állásaira.

A BBC augusztus 7-én arról írt, hogy több tízezer iraki kereszténynek kellett elmenekülnie, miután az Iszlám Állam elfoglalta legnagyobb városukat, Karakost. Augusztus 9-én szíriai kurd tisztségviselők közölték, hogy a kurd harcosoknak a szervezet harcosaival való összecsapások után sikerült egy Szíriába vezető, biztonságos menekülőutat nyitniuk a Szindzsár környéki hegyekben rekedt jazidiknak, akik ezrével menekültek a szomszédos országba.

Forrás: MTI, MNO

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.