Orbán: Mindenkit megvédünk + Kép

TK

2012. április 10., kedd 18:00, frissítve: kedd 21:37

A kormány minden, az emberi méltóságot sértő megnyilvánulást visszautasít – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben, mielőtt az Országgyűlés úgy döntött: tárgysorozatba veszi azt az MSZP-s határozati javaslatot, amely állandó etikai bizottságot hozna létre a képviselők által tanúsított rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartások megállapítására és szankcionálásukra.

A kabinet „garantálja, hogy ebben az országban minden kisebbség biztonságban élhet. Meg fogjuk őket védeni, ideértve a Magyarországon élő zsidó kisebbséget is” – mondta a kormányfő, miután a szocialista Steiner Pál arra kérte őt, segítsen határozati javaslatuk elfogadásában. Az MSZP-s képviselő közölte: indítványuk egy olyan problémára ad kulturált megoldást, amikor „nem kulturált történeteket” kell kezelnie a magyar parlamentnek, ahol „mostanában csúnya dolgok történnek”.

A felsőoktatási integrációról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetben (Fömi) zajlott felújítási munkálatokról, dél-borsodi földek hasznosításáról és a diktatúra nyomait viselő utcanevek eltörléséről volt szó kedden az interpellációk között a parlamentben. Bővebben>>>


Az indítványt végül 300 igen, 45 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. Nemmel hét fideszes politikus és a Jobbik-frakció voksolt. A két tartózkodó szavazatot fideszes képviselő adta le.

A szocialisták azután kértek szavazást a javaslat tárgysorozatba vételéről, hogy Baráth Zsolt múlt kedden napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg. A képviselő a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott: a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró „külső nyomásra kénytelen volt” felmentő ítélet hozni.

Fotó: MTI


Az MSZP ezután sajtótájékoztatón követelte, hogy a demokratikus pártok zárják politikai karanténba a szélsőjobboldalt, és sürgette a rasszista, antiszemita, idegenellenes képviselői megnyilatkozásokat szankcionáló parlamenti testület létrehozását.

Harangozó Gábor, a határozati javaslat egyik előterjesztője most azt mondta: indítványuk alapja az Európa Tanács 2010-es határozata, amely azért született, mert egész Európában aggasztó jelenség, hogy a szélsőséges eszméket hirdető pártok egyre népszerűbbek és egyre radikálisabbak.

A tanács ajánlásait átvéve terjesztették a parlament elé javaslatukat, amelyben azt kezdeményezik, hogy az Országgyűlés hozzon létre egy állandó etikai bizottságot a képviselők által tanúsított rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartások megállapítására és szankcionálásukra. Az MSZP álláspontja szerint – ismertette – a szélsőségesség elleni határozott fellépés szükségességét olyan közelmúltbeli események is alátámasztják, mint például a Jobbik uniós zászlót égető akciója.

A vitában felszólaló LMP-s Schiffer András arra kérte a kormányoldalt, ne azt nézze, hogy ellenzéki oldalról érkezett a javaslat, mert az nem fordulhat elő, hogy parlamenti képviselők kétségbe vonják bármely társadalmi csoporthoz tartozók emberi méltóságát.

Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője viszont úgy foglalt állást, hogy az MSZP javaslata a provokációnak, a tehetetlenségnek és „a valódi program hiánya miatt érzett komplexusoknak a különösen veszélyes és szánalmas elegye”.

A Jobbik elítél minden olyan politikai cselekvést, amely különbséget tesz ember és ember között akár faji, akár vallási hovatartozás szempontjából – közölte. Kijelentette ugyanakkor, hogy szerintük nincs olyan jogi helyzet, amely indokolná a határozati javaslat elfogadását, mert a rasszizmussal, az idegengyűlölettel kapcsolatos jelenségeket kellő súlyú törvények kezelik, és szerinte társadalmi igény sincs egy olyan testületre, mint amilyet a szocialisták kezdeményeznek. „Kikérem magamnak, amikor valakik politikai haszonszerzés céljából megpróbálnak a büszke magyar és a náci közé egyenlőségjelet tenni” – mondta Vona Gábor.

A szocialisták már tavaly nyáron benyújtották a parlamentnek a rasszista képviselői megnyilatkozásokat szankcionálni szándékozó indítványukat, amelyet azonban az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége nem vett tárgysorozatba.

Meghosszabbítják a jelentkezési határidőt

Meghosszabbítják április végéig a felmentett kormánytisztviselőknek indított Karrier Híd program jelentkezési határidejét – közölte az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága Ellenőrző albizottságának keddi budapesti ülésén a Karrier Híd programiroda vezetője. Bővebben>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.