Orbán–Barroso: sok minden eldőlhet

Károly Gábor

2012. április 24., kedd 04:16, frissítve: kedd 11:43

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ma találkozik José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel. A kormányfő nem üres kézzel érkezik a találkozóra: a Nemzetgazdasági Minisztérium már hétfőn elküldte Brüsszelbe a Széll Kálmán-terv 2.0 programját, amelynek része a konvergenciaprogram is. Amennyiben a bizottság úgy ítéli meg, hogy ezzel tarthatóak az idei és a jövő évi hiánycélok, hazánk 8 év után először kerülhet ki a túlzottdeficit-eljárás alól.

Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz brüsszeli szóvivő pénteken a sajtónak azt mondta a találkozóról, hogy informális jellegű eszmecseréről lesz szó, amelyen a „nyitott témákat” tekintik majd át. Nyíltan nem mondta ki, de a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokról lehet szó.

Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, egy harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indított a EB.


Amíg ugyanis ezek az eljárások le nem zárulnak, addig hazánk nem kezdheti meg a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a készenléti hitelszerződésről – előbb ugyanis az Európai Unióval kell dűlőre jutnia a kormánynak, az IMF csak utána jöhet.

A konvergenciaprogramot már nagyon várta a piac és Brüsszel is. A kormány hétfőn küldte meg a belga fővárosba a Széll Kálmán-terv 2.0 programját, amelynek része a konvergenciaprogram is. Ezzel a kabinet eleget tesz az Európai Tanács ajánlásának, így az ország 8 év után először kerülhetne ki a túlzottdeficit-eljárás alól.

Korábban az MNO-nak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy Brüsszelnek fel kell vázolnunk, hogyan tudjuk tartósan alacsonyan tartani a deficitet. Ezt teljesíti is a konvergenciaprogram, melyet a londoni elemzők is pozitívan értékeltek.

A Barclays Capital londoni elemzői a Széll Kálmán-terv 2.0-t értékelő kommentárjukban közölték, hogy véleményük szerint az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárás előírásait teljesítő programként fogja elfogadni a tervezetet, és visszavonja azt a döntését, amelynek alapján felfüggesztenék 495 millió euró folyósítását a Magyarországnak jövőre rendelkezésre álló 1,7 milliárd eurós kohéziós pályázati keretből. A cég szerint a program „hasznos megalapozója lehet” az IMF/EU-tárgyalásoknak is, „ha azok elkezdődnek”. Bővebben >>>

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.