Orbán jó lóra tett Trumppal

2016. november 25., péntek 18:11, frissítve: péntek 19:58

Telefonon beszélt a megválasztott amerikai elnökkel Orbán Viktor. A magyar kormányfő szerint olyan elnöke lesz Amerikának, aki ideológiailag nem korlátozott, ellenben nyitott ember, akit sokkal inkább a siker, a hatékonyság és az eredmények érdekelnek, mint a politikai elméletek. A leendő elnök látogatásra hívta a magyar miniszterelnököt az Egyesült Államokba. Mindezt a Világgazdaságnak adott interjújában mondta a magyar kormányfő, aki arról is beszélt Trumpnak, hogy eddig fekete bárányként tartották számon Washingtonban, az ideológiák akadályt jelentettek a jobb viszony kialakításában. Trump azt mondta, nagy rajongója Magyarországnak.

Elegünk van!

A hívás és a meghívás hátterében nagyon sok előzmény áll. Orbán Viktor az elsők között gratulált Donald Trump győzelméhez, Facebook-oldalán november 9-én az volt olvasható: „Micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él!” Öröméről aztán a november 21–22-én Nisben tartott szerb–magyar csúcstalálkozón bővebben is beszélt.

– Meg kell mondanom őszintén, hogy rég mulattam ilyen jól, mint az amerikai elnökválasztás eredményét követve. (…) Elegünk van a kioktatásból, elegünk van abból, hogy nem lehet elmondani a véleményünket, mert attól kell tartanunk, hogy erkölcsileg vagy politikailag megbélyegeznek bennünket. Ez lehetetlen. Ettől a szellemi elnyomástól meg kell szabadulni, és ennek fontos napja volt az amerikai elnökválasztás.

Emlékezetes, Orbán Viktor volt a világon az első kormányfő, aki beállt Donald Trump mögé, mégpedig az idei, Tusnádfürdőn elmondott beszédében. Júliusban azt mondta, Trump lenne a jobb Magyarország és Európa számára, mégpedig a terrorizmus és a bevándorlás megfékezésére tett javaslatai miatt.

Mélyponton Goodfrienddel

A közelmúltba tekintve azonban korántsem lehetett ennyire vidám a magyar kormányfő Magyarország és az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatait illetően. A mélypontot André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő tevékenysége és a 2014 októberében kipattant kitiltási botrány jelentette. Az Egyesült Államok akkor hat magyar állampolgárt tiltott ki területéről korrupció gyanúja miatt. De a diplomáciában non-papernek nevezett, hivatalosnak nem minősülő, de kétoldalú tárgyalások során készített jegyzet, emlékeztető tanúsága szerint Goodfriend még ennél is tovább ment, konkrét törvénymódosításokat javasolt a Fidesz-kormánytól, például a reklámadó eltörlését. Eközben hivatalos szinten mindvégig azt a narratívát folytatta az Egyesült Államok, hogy nem avatkozik bele a magyar ügyekbe. Goodfriend távozása után, Colleen Bell érkezésével elcsendesedtek a szócsaták, a magyar–amerikai viszony a normalitás felé kezdett elmozdulni. Bell azonban hamarosan távozik, az új nagykövetet már a Trump-adminisztráció jelöli ki.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mindezek ellenére Orbán Viktor a közelmúltban, legutóbb március végén, április elején járt Washingtonban, igaz, magánúton. Mégis szerét ejtette, hogy találkozzon Barack Obama elnökkel.

Freddy Gray Amerika-szakértő, a brit The Spectator hetilap újságírója szerint nagyon is nagy az esélye, hogy Orbán Viktor hamarosan találkozhat Donald Trumppal, ugyanis a New York-i Trump-toronyban manapság nem tudni, pontosan mi történik, de úgy tűnik, csak elég jó időben ott lenni, és bármi bekövetkezhet. Tehát ha a washingtoni magyar nagykövet épp jókor lobogtatta meg Orbán idei tusnádfürdői beszédét az amerikai felek előtt, akár az is döntő tényező lehet. Trump felrúg minden politikáról vallott elképzelést, tette ezt Nigel Farage euroszkeptikus brit politikus fogadásával is, valamint kijelentette, rendben, akkor legyenek (az unión kívüli) kétoldalú kapcsolatok az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között – érzékeltette a politikai széljárás változásait a szakértő a Danube Institute kutatóintézet pénteki rendezvényén.

Orbán megkönnyebbülhet

A magyar–amerikai kapcsolatokban bizonyosan pozitív irányú változás fog bekövetkezni John O’Sullivan, a Danube Institute igazgatója szerint. Már csak abból kiindulva is, hogy Clinton alulmaradásával az európai szocialisták – Orbán Viktor fő uniós ellenfelei – elvesztették fő amerikai támaszukat. Trump győzelme pedig nemcsak egyszerű amerikai győzelem ezúttal, hanem a nemzetközi baloldal súlyos veresége is. Orbán számára megkönnyebbülés, hogy nem Clinton lett az amerikai elnök, már csupán ez is magában hordozza az utóbbi években pangó kétoldalú kapcsolatok javulását – magyarázta lapunknak az igazgató. A politikai elemző hozzátette, a mindenkori amerikai külügyi adminisztrációt sosem szabad összekeverni a politikai adminisztrációval, tehát lehet bízni abban, hogy ezúttal kevésbé politikai-ideológiai indíttatású, inkább szakmai szándékú kapcsolatépítés indul a két ország között.

A Danube Institute rendezvényén elhangzott, a következő amerikai kormány nem a demokratáknak köszönhetően már hagyományosnak mondható, megszokott genderelméletek, faji megkülönböztetési problémák tükrében látja és láttatja majd a világot és Amerikát, hanem sokkal inkább a társadalmi osztályok igényei felől, mint tette azt a keresetlen szavakkal kampányoló Trump is. A republikánus győzelem épp azért lehet felszabadító hatású a konzervatív világra, mert a posztmodern meghatározottságokban gondolkodó liberális elitnek valószínűleg meggyengül a véleménymonopóliuma, és ez egyértelműen a kirekesztő, idegenellenes jelzővel megbélyegzett Orbán Viktor kezére játszik.

– Ám ha a meghatározó amerikai médiaelit folytatja a boszorkányüldözést és a megbélyegzést, akkor ezúttal nem csinál mást, mint a történelem legnagyobb sztorija mellett megy el – mondta a The Spectator újságírója.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.