Orbán közeli barátjának nevezte az azeri diktátort, aki meghívta őt Bakuba

2018. február 17., szombat 19:55, frissítve: szombat 20:38

Azerbajdzsán miniszterelnök-helyettese Budapesten tárgyalt. Találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is, akit az elnök, Ilham Aliyev nevében azeri látogatásra hívott meg.

News.az azerbajdzsáni hírportál igazi pártállami sajtót idéző beszámolója szerint Ali Ahmadov miniszterelnök-helyettes átadta Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök üdvözletét, és „az államfő nevében azerbajdzsáni látogatásra hívta meg”.

A tudósítás szerint Orbán Viktor elmondta, hogy Aliyevet közeli barátjának tartja, és hozzátette, hogy az azeri államfő budapesti látogatása nagy lökést adott a fejlődő magyar–azeri kapcsolatoknak.

Ezután a politikusok „eszmét cseréltek számos, közös érdeklődésre számot tartó témáról”. Azt is kiemelték, hogy az Új Azerbajdzsán Párt és a Fidesz közötti szívélyes viszony és szoros együttműködés a két ország közötti baráti kapcsolatok fejlődésére is kedvező hatással lesz.

A legutóbbi, 2015-ös parlamenti választásokon az Új Azerbajdzsán Párt 69 mandátumot szerzett a 125-ből. Az ellenzék bojkottálta a választást, így a fennmaradó képviselői helyek többségét függetlenek foglalják el.

Az elnökválasztást idén április 11-én tartják, amelyről Ali Ahmadov tájékoztatta Orbán Viktort. A magyar miniszterelnök kinyilvánította: biztos benne, hogy a magyar parlamenti, illetve az az azerbajdzsáni elnökválasztás egyaránt sikeres lesz, és a bilaterális kapcsolatok a választások után is szépen fejlődnek majd.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.