Orbán látja az egyetértés csíráit

MNO, MTI

2016. szeptember 16., péntek 20:04, frissítve: szombat 14:23

Véget ért az EU-tagállamok vezetői részvételével zajlott csúcstalálkozó, jó pár dologban körvonalazódik az egyetértés.

Az egyetértés csírái voltak láthatóak a pozsonyi EU-csúcson, legalábbis ez derült ki a találkozót követő sajtótájékoztatón, amelyet Orbán Viktor tartott Szlovákia fővárosában.

Az alábbiakban közeledtek az álláspontok:

  • Nem lép ki további tagállam az EU-ból.
  • Nem változik Brüsszel bevándorláspolitikája.
  • Bulgária segítséget kap a bevándorlás megfékezésére.
  • Ha az EU-n kívül lesznek menekült-hot-spotok, azokat katonai erővel kell biztosítani.
  • Szeptember 24-én, Bécsben lesz a következő, de csonka EU-csúcs, balkáni résztvevőkkel.

A pénteki pozsonyi EU-csúcs sikertelen volt abból a szempontból, hogy nem sikerült megváltoztatni Brüsszel bevándorláspolitikáját – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az uniós tagállamok vezetőinek informális csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón, pénteken Pozsonyban. A kormányfő kiemelte: továbbra is a korábbi „önsorsrontó és naiv” bevándorláspolitika uralkodik az unióban, most is többet beszéltek a szétosztás gyorsításáról, mint a migránsok megállításáról a schengeni övezet határán.

Orbán Viktor ugyanakkor sikernek nevezte, hogy határoztak arról: Bulgáriának mindenképpen támogatást kell adni, konkrét döntések születtek a segítségnyújtásról, hiszen a bolgár határon a nyomás nő, a védekezés költségei jelentősek.

Szerinte Németország és Görögország a két kulcsország a bevándorlási helyzet megoldásához. Kijelentette: amíg Németországban nincs határozott felső korlátja a beengedett migránsoknak, folyamatos lesz a szívóhatás. Görögországnak pedig a schengeni megállapodás miatt meg kellene állítania az Európába igyekvőket, de ezt nem teszi meg – magyarázta. Hozzátette: amíg ez a két ország nem változat a politikáján, mi egy dolgot tehetünk, betartjuk a schengeni előírásokat. Kitért rá: legközelebb szeptember 24-én Bécsben egyeztetnek, az eseményen a balkáni útvonalon érintett országok is részt vesznek, és ott tesznek kísérletet a mostani elhibázott bevándorláspolitika megváltoztatására.

Merkel és Hollande is elmondta, amit gondol

A lengyel kormányfő Orbánnal azonosul

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozóján egyetértés volt abban, hogy változtatni kell az eddigi európai migrációs politikán – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő, aki a V4-ek álláspontját vitte. Újságírók előtt sikerként értékelte, hogy a csúcstalálkozón megállapodás jött létre arról: el kell indítani az Európai Unió (EU) megváltoztatására irányuló folyamatot. E folyamat elején „semmi sem lehet tabutéma”, még a lisszaboni szerződés megváltoztatása sem. Úgy látja, az EU válsága a migráció kezelésében ölt testet legfőképpen, ő maga a migráció forrásánál kezelné a problémát. A jelenlévő európai politikusok szerinte elismerték, hogy a migrációs politika eddigi modellje nem vált be.

Az európai uniós tagországok közti együttműködésre törekvés jellemezte a Pozsonyban pénteken tartott csúcstalálkozót, amelyen a 28 európai uniós tagország közül 27-nek a vezetője vett részt – jelentette ki Angela Merkel német kancellár a megbeszélés után.

Francois Hollande francia elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a találkozón menetrendet fogadtak el az unióban a júniusi brit népszavazás után, illetve a menekültválság miatt szükségessé vált lépésekről. Ennek értelmében – több közbülső lépcsőt követően – jövő márciusra készülnek el a teendők konkrét tervei.

A menetrend céljai között említette Merkel az illegális bevándorlás csökkentését, valamint a külső és belső biztonság növelését.

A pozsonyi találkozó kiindulása egy intenzívebb, szélesebb munkának – szögezte le.

Fico: Nincs hátraarc

Sikeres volt a pozsonyi csúcstalálkozó abban a tekintetben, hogy sikerült megegyezni abban, hogy abszolút mértékben összpontosítani kell a külső határok védelmére – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök. Elmondta: nagyon őszinte véleménycserét folytattak az unió helyzetéről, és mindannyian egyetértettek abban, hogy az EU projektjének megvalósítása során „nem lehet hátramenetbe kapcsolni”.

 

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.